Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2013 08:58 - Жени спасяват Димитров на процеса в Лайпциг
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 4828 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 11.03.2013 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Павел Писарев: Жени спасяват Димитров на процеса в Лайпциг

На 9 март се навършат 80 г. от ареста на Георги Димитров

         
   
  • image  

    Снимка: Lostbulgaria.com

image

Павел Писарев

В нощта на 27 срещу 28 февруари 1933 г., през петата седмица от идването на Адолф Хитлер на власт, в разгара на ожесточена предизборна кампания, германският парламент - Райхстагът, е обхванат от пламъци. В опожарената сграда полицията задържа като подпалвач холандеца Мариус ван дер Любе. На 9 март в Берлин е арестуван Георги Димитров (1882-1949) и още двама български комунисти - Благой Попов и Васил Танев. Дълго време социалистическата пропаганда не даваше цялата истина около всичко, свързано с ареста на Димитров. Павел Писарев разказва любопитни подробности, които той знае заради близостта на неговото семейство с водача на международното комунистическо движение, какъвто е Димитров. Съпругата на Писарев е внучка на Васил Коларов, който е един от най-близките съратници на героя от Лайпциг. Писарев е син на царски офицер и германка. Виден общественик, бил е директор на БНТ и на „Българска кинематография“

 

image

Георги Димитров и Йосиф Сталин през 1936 г.

- В общественото мнение Георги Димитров е свързан преди всичко с Лайпцигския процес. Но когато преди 80 години го арестуват в Берлин с обвинение, че е участвал в подпалването на германския Райхстаг, той още не е героят от този процес. Всъщност кого арестуват хитлеристите на 9 март 1933 г., г-н Писарев?

- Преди Лайпцигския процес Георги Димитров е световна фигура, голяма личност. Той е народен представител в България, общински съветник в София, ръководител на българските профсъюзи. Той е член на ръководството на Българската комунистическа партия (БКП), преди това Социалдемократическа. По това време Димитров е кандидат-член на ръководния Изпълнителен комитет на Коминтерна, председател е на неговото Западноевропейското бюро. Ръководил е Световният антифашистки конгрес на културните дейци проведен на 27-29август 1932г в Амстердам. Поддържал е лични връзки с Ромен Ролан, Максим Горки, Йоханес Бехер, Леон Фойхвангер и много други. Въобще Димитров е бил един образован и високопоставен европейски политик, много ерудирана личност, както и да го преценяваме от сегашна гледна точка.

- Но той - знаем го от историята - е имал само 7-класно образование?

- Да, така е. Той е знаел перфектно три езика - немски, руски и сърбохърватски. Освен това от 1923 г. живее близо 10 години в Москва, в Белград, във Виена, в Берлин и всички западноевропейски столици. Малко доказателство за думите ми е един спор по време на събрание между него и министър-председателя Васил Радославов - академик, юрист, завършил в Австрия, в Германия, в Чехия. Този човек се обръща към него и му казва: „Ей, момче, аз те помня. Ти като словослагател в печатницата ми поправяше статиите.“ Това говори, че още 15-16-годишният Димитров, първо, е имал характер и второ, културата, дори нахалството да прочете статията на Радославов и като не му хареса нещо в нея, да го поправи или махне. Така че когато нацистите го арестуват, Димитров е голяма личност, а след това става генерален секретар на Коминтерна, започваме да го величаем и т.н.

- Казвате, че е знаел перфектно немски, но нали си спомняте какво се учеше преди 23 години - че Димитров научава немски език в затвора „Моабит“, и то само за три месеца?

- Това не е вярно, такава е била конюнктурната политика. Той научава немски език от жена си Любица Ивошевич - красива сръбкиня, която идва в България от Белград. Любица е модистка, шила е роклите на жените и момичетата на Фердинанд, работила е и във Виена. Била е много образована жена - будила го е сутрин в 5 часа и му е давала да учи учебниците от високите класове на гимназията по история, по география. Така че когато той тръгва за разни конференции по профсъюзна линия, вече е знаел перфектно немски език.

- Откъде се знаят подробности за годината време, в която той е обвиняем в процеса?

- Като политик, общественик и държавник Димитров е оставил значително по обем писмено наследство. Най-интригуващата част е неговият дневник. Навикът му да си води записки се отнася към годините след Първата световна война, когато излежава присъди за антивоенна дейност в затворите в София и в Кюстенджа (Румъния).

- Какво съдържа този дневник?

- Той е от 18 тетрадки и е писан с мастило и молив на немски, руски и български език. Най-важното от изминалия ден е фиксирано кратко, понякога толкова лаконично, само като намек, че е трудно да се разбере за какво точно става дума.

- Как всъщност става арестът на Димитров?

- В полицейския протокол пише, че е арестуван на 9 март 1933 г., четвъртък, в берлинския ресторант „Байернхоф“. В Германия той е нелегален деец и е познат като журналиста Хадегер. И заповедта му за арест е пусната на това име. С него са задържани още двама български комунисти - Благой Попов и Васил Танев. Предава ги келнерът, който е сервирал на масата им в заведението. След подпалването на Райхстага в нощта срещу 28 февруари 1933-та във вестниците се появява снимката на набедения за подпалвач холандец Маринус ван дер Любе, обявена е и награда от 20 000 марки за неговите съучастници. В полицията келнерът обяснява, че е виждал холандеца заедно с тримата чужденци, които говорят на руски език. Димитров, Попов и Танев всъщност са говорели на български, но германецът решава, че това е руски.

- Как са се държали с него и с другите българи в ареста и затвора?

- Има различни версии, но като чета документите оттогава, мисля, че отношението към тях е било по-скоро нещо средно - не е имало изтезания, но затова пък Димитров са го държали гол и с белезници. Нощем са го събличали, за да не може да избяга. При ареста от него вземат точно 13 неща: чанта, часовник, очила, автоматична писалка, мексиканско портмоне (венчална халка), сребърен молив, две малки ножчета, малък френско-немски речник, гребен, лула, четири пури с кожена табакера, около 20 кутии с цигари с по 10 броя и пари - 350 райхсмарки и 10 долара

 

 Интересна е ролята на жените около задържането на Димитров. Много неща, и то доста пикантни, стават известни в последните години.

- Истината е, че жените спасяват Димитров на процеса. Веднага след задържането му няколко дами отиват да свидетелстват, че той няма нищо общо с вандалския акт. По това време той е въртял няколко любовници. Дори непознатата, с която преспива във влака в нощта на пожара, се появява в негова защита и нарича обвиненията срещу него „пълни глупости“. Всъщност алибито на Димитров е много сериозно - по време на запалването на Райхстага той пътува от Швейцария за Берлин и в купето там има история с една непозната скиорка. В полицията отиват и Ани Крюгер, която се е радвала на любовта на българина, хазяйката му г-жа Мансфелд - една от най-сериозните негови защитнички, която заедно с дъщерите си се кълне в добротата и почтеността му.

- Какво друго правят тези жени за него?

- Ооо, те дори му носят пари в затвора, защото той е бил страстен пушач, но не е имал пари за цигари. Самият Димитров е отбелязвал в дневника си по колко пари и от коя от тях е получавал. „Получих колет и 5 марки от Мансфелд, написах на Ани“ - ето това е отбелязал той в записките си за 29 март 1933 г. например. Още няколко пъти той пише за пратките от хазяйката си, а 5-те марки са си били задължителни.

- А споменава ли той нещо повече за личните си взаимоотношения с някоя от любовниците си?

- Много интересно е например какво пише той на 6 април: „Написах пак на Ани. Да се успокои напълно за нашите лични отношения. Тя не е била изместена от друго лице.“ Тук няма как да не личи колко по-специална е била тя за него.

- Споменахте, че по време на ареста от него е била иззета и венчалната му халка. Всъщност той пише ли нещо за съпругата си Любица Ивошевич?

- Да, и тя присъства в дневника му от затвора. За датата 22 юни той е написал: „Люба е починала на 8 май“. Всъщност първата му жена се самоубива в Москва (през 1929 г. тя заминава за съветската столица) дни след започването на Лайпцигския процес. Тя от няколко години е страдала от психично заболяване - шизофрения.

image

Полицейски документ от 1933 г. с арестуваните българи. Васил Танев, Благой Попов и Георги Димитров (от ляво на дясно).

- Майката на Димитров - баба Парашкева, и сестра му Елена също отиват в Германия. Как става заминаването им за там?

- Тук има много интересен факт, който е свързан с моето семейство. Оказва се, че сестра му заминава за Лайпциг с паспорта на моята тъща. Тя също се казва Елена Димитрова, но третото й име е Божикова. Руснаците фалшифицират нейния паспорт, като го изтриват. Всъщност тъща ми е била емигрантка в Съветския съюз и там се омъжва за сина на Васил Коларов - Петър.

- Излиза, че жена ви е внучка на Васил Коларов...

- Да, и поради този факт имам много документи и знам, както се казва, доста семейни клюки (развеселява се). Има един драматичен момент във фамилията. Братът на тъща ми Кирил Божиков след Септемврийското въстание е осъден на смърт и емигрира в СССР , където е професор по политикономия в Алма-Ата (сега Алмати в Казахстан). Там го хващат и го изпращат в лагер. Георги Димитров е писал писма да го освободят, но никой не им е обръщал внимание. Той всъщност е водил тежка борба за освобождението на поне 500 българи от ГУЛАГ, но не е постигнал нищо. Молба за помощ не е отправял само за 10-15 души, които са били левосектанти и с тях той е имал много спорове. За това ми е разказвал историкът Белоусов, който се е занимавал с всички арестувани българи в СССР.

- Да се върнем на процеса в Лайпциг. Разкажете още подробности за майката и сестрата на Димитров.

- Познавах се добре с режисьора проф. Боян Дановски (Буко Данон). Той ми е разказвал как е водил баба Парашкева от София до затвора „Моабит“. Там се срещат с Елена - сестрата на Димитров. Тя, предполагам знаете, че става съпруга на Вълко Червенков. Тримата обикалят и руското посолство, срещат се и разговарят с полицията. Те не са имали почти никаква връзка с обвинения Димитров и са чакали с дни, за да ги пуснат при него.

- След оправдаването Димитров ли иска да отиде в Москва, или го принуждават?

- Тук работата е доста дълга. Димитров въобще не е искал да ходи в СССР. Той е подал молба да се завърне в родината си, но цар Борис III не се решава да го пусне, защото се страхува от него. Освен това, ако влезе в България, трябвало да се възобнови смъртната му присъда, издадена за Септемврийското въстание през 1923 г. Тук обаче има друго любопитно. Когато Хитлер вече е на власт, той кани царя в Германия. Борис обаче му отговаря писмено: „Докато не пуснете невинния български гражданин Димитров от затвора, не мога да посетя Германия.“

- Само България ли отказва да приеме Димитров?

- Не, това прави и Чехия. Тяхното външно министерство се отнася много дипломатично - не е чешки гражданин, и му отказва. Димитров има желание да отиде и във Франция, но и там нещата не се получават. Съветският съюз обаче го приема веднага и той заедно с Попов и Танев заминават веднага след оправдателната им присъда.

- А как стоят нещата с втората му съпруга Роза Юлиевна Флайшман, говори се, че е била от КГБ и едва ли не Сталин я е избрал?

- Роза Флайшман-Димитрова действително е била агент на тайните служби, тя е чешка еврейка, комунистка с буржоазно потекло. За да разсее съмненията, че Роза е техен човек, Сталин веднъж дори я иронизира и се стига до скандал.

- Знаете ли подробности?

- Тази история ми е разказвала старата баба Цветана - съпругата на Васил Коларов, тя се случва някъде 1936-37 г. Тогава Сталин кани на гости във вилата си в Кунцево Димитров, жена му и Коларов на вечеря и чаша вино. След като пийнали съвсем малко, изведнъж Сталин попитал Димитров: „Откъде я намери тая (за Роза), да беше казал, щяхме да ти намерим една хубава рускиня.“ Димитров направо изригнал: „Не сте вие този, който да ми каже за кого да се женя.“ Взема жена си и напуска скандално. Сталин усетил, че е направил гаф, защото започнал да се извинява и да ги връща, но вечерята се развалила. Това е истина, а случката я разказва Коларов в писмо до баба Цветана, което съм чел и притежавам.

image image

Полицаи охраняват Димитров на процеса.

Димитров, Попов и Танев по време на Лайпцигския процес.

- Излиза, че българите е можело да се сопнем дори на Сталин?

- Нашите са били със самочувствие. Освен това те отиват в Русия облечени съвсем по европейски. Идват там не с ботуши или военни униформи, а с костюми, балтони, мека шапка, с чужда валута, спали са по европейските хотели.

- Каква е причината Димитров да е толкова харесван от жените?

- Георги Димитров е бил много красив мъж, макар че, когато го арестуват, той е 51-годишен, културен, възпитан, галантен, с дълбоки очи, каквито жените много харесват. Елегантен с красиви костюми, с неизменната пура или цигара в ръка. Секретарките в Коминтерна са били направо пощурели по него в средата на 20-те години. Доста пикантерии за онова време ми е разказвала бабата на Андрей Луканов - Коца. Комунистите са проповядвали теорията за свободната любов. Нашите емигранти в Москва след Септемврийското въстание са 500-600 души, повечето 25-30-годишни - млади, хубави, и го удрят на живот. Баба Коца събира много от тях и ги съветва: „Няма да клюкарствате и да правите глупости“. Накрая им казва: „Природата не ги прави социалисти. Природата ги прави мъже и жени. Социалисти ги прави обществото.“ 

(в. Преса, печатно издание, брой 66 (418) от 9 март 2013)




Гласувай:
2



1. blogerka - ПО-добре
11.03.2013 09:03
да не го бяха спасили.
цитирай
2. fascindoo - нерде Коминтерна, нерде ГЕРБ --- идея за нова книга!
11.03.2013 09:31
"Георги Димитров е бил много красив мъж, макар че, когато го арестуват, той е 51-годишен.",
а бате ти Бойко на 50, олицетворявайки бандитски фалус, стана премиер чрез нежните сърца на България... (идеята за нова книга)
цитирай
3. socialismus - От началото на фашизма, до края, все с българско участие.
11.03.2013 09:51
От този, който каза на Гьоринг "Вие се страхувате от мене, господин министре", до ген. Вл. Стойчев на Червения площад, българите показахме омразата към фашизма и диктатурата. Тези, които днес искат забрана на партиите не постъпват според завета на Левски!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325833
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930