Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 16:45 - ТРИБУНА НА СЪВРЕМЕННИЯ СОЦИАЛИЗЪМ. 15 ГОДИНИ СП. ПОНЕДЕЛНИК
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 3118 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2012 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ТРИБУНА НА СЪВРЕМЕНнИЯ СОЦИАЛИЗЪМ

 

15 години сп. Понеделник

 

Преди 15 години социализмът в България беше в задънена улица. През тази година след улични безредици падна правителството на Жан Виденов и след избори на власт дойде правителството на Иван Костов. Тези събития станаха в подтекста на историческия провал на съветския, европейския тип социализъм в края на осемдесетте и началото на деветдесетте години на миналия век .Споменавам всичко това, защото точно тогава се появи сп.” Понеделник”. Време на разгром, отчаяние и песимизъм.

Ако споменавам всичко това, то е за да подчертая още веднаж, че наименованието на  списанието,  годишнината на което сега чествуваме, не е случайно измислено от неговия създател  Александър Лилов. Понеделник, ново начало, първия ден от новата седмица и девизът му Вивос Воко, зова живите, камбаната която бие още от заглавната страница на списанието.

Всичко това има своя смисъл, да не забравяме и ролята на символите, на девизите. Някога „свобода или смърт” после ”смърт на фашизма”,  „ да строим живота нов” и „ сияйните върхове на комунизма”, сега почваме отново  „понеделнишки”, „живите зовем.”.

Списанието дойде за да оповести възродителната мисия на Александър Лилов, зове всички живи още действащи герой на българският социализъм стари и млади, да се съберат и да започнат нова борба за възраждане на социализма в България, в Европа и света.  „Ние пак сме тук”, както отбеляза знаменития Радичков на страниците на вестник Дума, ние още сме живи, ние пак ще се борим  за социализъм. Днес българския социализъм е силен, той не само състави  няколко пъти правителства ,а когато е бил в опозиция е втора по сила партия, не само издигна президент за два последователни мандата, но се готви отново , да спечели парламентарни избори и състави правителство.

Както преди 125 години Димитър Благоев, създателят на нашата партия започна своето дело със списание ”Ново време„, така и в наше време Александър Лилов, създателят на нова социалистическа партия БСП започва  своето дело със сп. Понеделник.

След програмните документи на БСП през 1990 г. сп. Понеделник  изигра  и играе основна теоретическа и политическа роля за създаването и разпространението и утвърждаването на съвременния български социализъм, основен теоретик и политик на който е др. Александър Лилов. Той беше подготвен за това. Със своя живот и дело той е свързващо звено между след деветосептемврийските  поколения  комунисти и социалисти и новите поколения в партията, които влязоха в нея след рухването на съветския тип социализъм в Съветският съюз и в Европа.

Сп. Понеделник събра всички творчески сили на партията от Добрин Спасов и Васил Проданов  до Стоян Михайлов и Кирил Василев от Иван Ангелов до Чавдар Николов, от  Андрей Пантев до Искра Баева, даде трибуна на старите поколения поети и писатели и на голяма група млади таланти.

И така сп. Понеделник олицетворява новият модерен български социализъм. На неговите страници в популярна и в теоретическа форма Александър Лилов разви своите възгледи за характера на нашата епоха. До сега са излезли около стотина броя на списанието което е публикувало около 500 български автори и над 200 чуждестранни има над 20 хиляди читатели по интернет.

Именно в списанието Александър Лилов  изложи тезата си за характерът на нашата епоха, за най важните вътрешни и външни предпоставки довели до рухването на съветския модел на социализъм, за провала на съветската перестройка, отговори на въпроса можеше ли да бъде запазен българският социализъм след 10 ноември 1989г, анализира българският преход и постави въпроса и му отговори „ има ли бъдеще социализмът.”

Разработките на Александър Лилов в сп. Понеделник послужиха за  написването и издаването  на тритомника под общото заглавие „Информационната епоха”. Тези разработки, трибуна на които е сп. Понеделник, аз съм убеден ще заемат своето място в теорията на световния научен социализъм, ще бъдат нашия български принос в новия  съвременен етап на научния социализъм. След утопистите, след Маркс, Енгелс, Кауцки, Бернщайн, Бебел, Плеханов, Ленин, Троцки, Бухарин,  след българския принос на Димитър Благоев, Георги Кирков, Янко Сакъзов, Атанас Москов, Кръстьо Раковски, Васил Коларов, Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков, световния социализъм, българския социализъм ще отбележи с времето и нови имена на знаменити социалисти с техните приноси, увлечения, грешки и победи. .

 Да, сп. Понеделник има своето място в историята на българския социализъм наред със старото и новото „Ново Време”, вестниците „Дума” и „Земя” Оценките вече започват, сега на 15 годишнината на списанието вярвам, че те ще продължат и на следващите годишнини, на 20 та на 50 та. Дай Боже. Ние  обещахме, каквото и да стане сп. Понеделник ще продължи да излиза, ще векува.

 Ние сме в навечерието на нови парламентарни избори. Няма да бъдем в създадените вече от сп. Понеделник традиции, ако не спрем да се хвалим,  ако не отправим поглед не напред далече в бъдещето и назад в близкото    минало в историята, а в настоящето и ако не си поговорим за днешния ден.

Идват избори. Ние готови ли сме за тях?. Все още не! Създадени са само предпоставки за да спечелим изборите, но още не сме готови за това.  Списанието изцяло усилията на председателя на Партията на европейските социалисти и на БСП  Сергей Станишев за нов подем на европейския и българския социализъм  и дава своя принос за тази победа.

Ако преди 20 години лозунгът беше да обърнем поглед към черните перчеми, сега той трябва да се допълни, да дадем път на черните перчеми, но и да хвърлим поглед и към сивите и към белите. Изгубихме цели поколения избиратели, близо един милион спряха да гласуват за  БСП или не гласуват, или отидоха към други партии. Трябва да върнем тези гласове. Ако има грешка има и прошка, както партийното ръководство трябва да  потърси път към изоставените поколения, така и те трябва да се върнат към партията и да гласуват за нея.

Нека бъдем откровени. Ние дължим честност и откровеност на поколения избиратели, които ние изоставихме, които нас ни изоставиха. Имали сме избори от тези за Великото народно събрание и след това парламентарни и президентски, на които избирателите са били два, че и   три милиона. Сега са много по малко. Да, по естествен житейски път много си отидоха, но много са още тук с нас, но не гласуват за  БСП. Разочаровани. Трябва да върнем тези избиратели.

Това става с добре обмислени предизборни платформи и с добри  кандидатски листи,  с влизане във всеки дом, в които има избиратели. Срамота е, партията изостави художествено творческата интелигенция, учените, учителите на  които погледна от висотата на седянката, забрави студентите, университетите, най горните класове ученици, които само след една година стават избиратели. Партията има слаба печатна и радиотелевизионна пропаганда, партията изостави многоброен отряд от авторитетни личности в села и градове. Някои се точат  да се  повторят избирателни  списъци с имената на тези, които омаскариха  партията с гешефтите на прехода и  на тройната коалиция. Никой не ще да признае грешките на  десния социалдемократизъм, на плоския данък. Борбата с  лидерите на ГЕРБ се свежда едва ли до надкрякване, ние бяхме по добри, аз бях велик. Ако така я караме, няма да спечелим изборите.

 Сп. Понеделник както и до сега ,така и в бъдеще ще бъде активен фактор в теоретическия и политически живот на нашето общество..

      Павел Писарев





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Това безценно издание е не само активен, но и
20.12.2012 16:57
много, ама много важен фактор в политическия животна страната. За ЕС да не говорим...
цитирай
2. vencivaleri1951 - Здравейте!
21.12.2012 10:45
Плоският данък не е грешка , заменките не са грешка!!! Самосвалянето на Виденов също не е грешка. Това е отказ на водещите фигури в партията от социализъма. Да , имали сме сериозен принос с "Големи" личности в лявото простронство. Сега те отсъстват, а и няма как да се появят. Ще бъдат "задушени " на минутата. Не от опонентите, а от "своите". Не опозицият през 97ма свали Виденов, а подписалите "кървавото" писмо н броя "наши" депутати воглаве с проф Лилов. Съглашателството с превратадижиите тогава , договорките за собствена неприксовеност и липсата на кураж да озаптиш една развилняла се агитка /платена с парите на международен мошеник/изгонен по късно от същото правителство което той постави на власт//-ето това са причините които отвратиха "левите" гласове и те "замълчаха на време"/дано не е за винаги/
Ето вие споменахте за Георги Кирков, тоест за великолепния изказ на този оратор. Сега какво имаме-КУТЕВ. Кой толерира подобна пресона да заема високи постове в ръководството на партията . За какво и за какви заслуги е там?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325679
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930