Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 08:04 - ПРЕД ИЗБОРИ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 2447 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРЕД ИЗБОРИ

 

Тези дни приключват сроковете за последни формалности според законите на страната за провеждане на избори. Оповестиха се управленските програми на основните кандидати за власт, известни са списъците на кандидатите за депутати. Започва месеца на чистата предизборна борба. Ще се срещнат избиратели с кандидати за избраници, всеки ще разяснява своята и на партията, която го е издигнала предизборна платформа. Основният сблъсък на предизборния терен ще бъде между левицата  и десницата, олицетворявани от БСП и ГЕРБ, между техните лидери Сергей Станишев и Бойко Борисов, между техните листи и програми. „Дилемата е или правителство на Бойко Борисов или правителство на БСП и Коалиция начело с Пламен Орешарски” заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

И двете партии направиха заявки за властта, има и определени кандидати за министър председатели -  на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП  Пламен Орешарски, единият подал оставка и не изпълнил мандата си бивш министър председател, другият успешен бивш министър на финансите. БСП издига г-н Орешарски за кандидат министър председател за да подчертае, че тя не се стреми към властта за самата себе си, че търси път за национално отговорно правителство организирано от левицата, но подкрепено от всички патриотични сили на страната.

 Такава умерена, реалистична, обоснована бе проектопрограмата, която г-н Орешарски изложи. Той е добър икономист с голям управленски опит, програмата е социален проект за излизане на България от кризата. Вероятно тя ще претърпи някой корекции съобразно изборния резултат и състава на бъдещето правителствено мнозинство в парламента, ако БСП и Коалиция спечели изборите. Проекто управленската програма не е тъждествена с идейната програма на една социалистическа партия . Това ръководството на БСП не трябва да забравя.

Предстоящите избори са обусловени от събитията преди един месец. Градовете бяха обхванати от масови народни протести. Такива протести в селата нямаше. Протести против скъпотията, против монополите, против чуждестранните дружества в енергетиката. Тези протести причиниха /или бяха умело използвани/ -  оставката на правителството. БСП допусна  да бъде изпреварена отляво. Първо от уличните шествия, а след това от гръмогласната  „Атака”. Масите най напред издигнаха лозунг „долу монополите”, хората от улицата най напред поискаха ”национализация”, намеса на държавата в икономическия живот. Това даде по точно съдържание на провъзгласения с тих шепот ляв радикализъм на БСП на своя конгрес дни преди уличните събития.  Доста време  БСП не може да излезе с ясна програма какво и е отношението към плоския данък, ще го отмени ли напълно, ще въведе ли по висок данък за големите печалби, кои, с колко, откога. Няколко пъти отношението към този важен въпрос се мени. Самият кандидат за председател на Министерския съвет на левицата е сдържан и внимателно прецизира изказванията си по  отношение на плоския данък. БСП не се обявява за партия на бедните, но тя не е против богатите, предприемчивите, както пише в своята програма.

Ако се приеме, че в уличните протести са участвали десетки хиляди души в основните градове на страната, че две трети от така нареченото мълчаливо мнозинство ги подкрепя изцяло или частично, става ясно че БСП не дава шумен и ясен знак че стои изцяло на позициите на улицата. Левият радикализъм на БСП или радикализмът на улицата е по ляв? Този въпрос не се обсъжда. Може би защото уличния затихна, разединен, подменен и засега без  признати обществени представители. Уличните протести, част от тях се преобразуваха в политически общества и ще участвуват в изборите, друга част бе отстранена от радикалните си опозиционни позиции, разединена умело, или примъкната към управляващите посредством участието на спортиста Стоичков към тях.

Програмните ангажименти на БСП сега в навечерието на парламентарните избори са от първостепенна важност. Те трябва да имат ярък социален характер. Това е проблем от равнището на предизборната дейност на кандидатите за депутати. Управленската програма на Пламен Орешарски е умерена, тя иска намеса и контрол на държавата в икономиката, тя предвижда социална програма, която ще се засилва с годините наред, най ниската работна заплата ще стане 450 лева и няма да се облага с данъци, ще се въведе ежегодно увеличение на пенсиите, разходите за здравеопазване и образование ще се увеличат и насочат към държавните и общински заведения.

Умерена социално ориентирана програма без леви изсилвания, например ЕРП тата няма да бъдат одържавявани. Тази програма, както и личноста на предложения министър председател целят да привлекат не само бедния и безработен избирател и особено младият човек, но и средните  слоеве. Такава е и личноста на Пламен Орешарски, бивш деец на национално равнище на СДС, който лоялно работеше за каузата на БСП през последните десетина години. Програмата е насочена не против капитализма, а против варварския капитализъм, против опитите да се командва икономиката с полицейски методи, да се задушава дребния бизнес, да се ниглежират социалните проблеми на обществото.

 На характера на програмата отговаря и пъстротата на кандидатите на БСП и Коалиция за депутати. Около 60 души са от гражданската квота, много от кандидатите не са членове на БСП, някой листи дори не се водят от членове на партията. Около една трета от водачите на листи са местни партиини ръководители. Това от една страна показва, че партията се отваря към обществото, но от друга се критикува, че така предложените  листи  могат  да не получат масовата партийна подкрепа в избирателния район.

БСП предлага за депутати личности  като Мартин Захариев, бивш деец на ГЕРБ

Участвал даже в номинирането  на Бойко Борисов за кмет. Очевидно се разчита към листите на БСП да се привлекат и предишни гласоподаватели на ГЕРБ разочаровани от тази партия. Само резултатите от изборите ще покажат правилността на тези теза.

Както се вижда тези парламентарни избори са свързани с известна промяна на политическия пейзаж в страната. Най напред да посочим, че някои лица от обществената сцена се дръпнаха назад или ще изчезнат. От БСП не номинират няколко от лицата на партията - Румен Овчаров и Румен Петков, Емилия Масларова, в парламента няма да влезнат г-н Ахмед Доган, г-жа Емел Етем и г-н Юнал Лютфи, много малка е вероятността да бъде избран г-н Иван Костов, изчезва от политиката в България г-н Симеон Дянков, няма да бъде в парламента г-жа Нейнска и много други лица на прехода. Свърши прехода според някои, а с неговия край станаха излишни и неговите политици.

            Политическите анализатори, всред които засега няма промени в мненията им и те продължават да жестикулират и умуват по вестници и телевизионни екрани, предвиждат или вещаят големи страхотии след изборите. Възможност да не се състави правителство и нужда от нови избори, нестабилност на съставеното правителство поради силната опозиция, независимо кой ще спечели изборите. Загубата на изборите от ГЕРБ ще доведе до постепенно изчезване на партията, загубата на БСП до сериозни вътрешно партийни борби и трудни дни за председателя на БСП и ПЕС, който доста еднолично решава партийните въпроси. Даже за номинирането на г-н Орешарски за премиер няма партийно решение от равнището на конгрес, пленум на БСП.

Затова въпросът за спечелване на изборите е първостепенен за БСП. Кандидатите на БСП и Коалиция за България за депутати  и местните партийни ръководства и организации поемат голяма отговорност за спечелване на изборите. За съставяне на правителство са необходими около деветдесет - сто депутата. Правителството на  Пламен Орешарски ще има характер на национално, експертно правителство. То ще има задачата да спре упадъка на страната до края на годината и началото на следващата и до края на мандата да регистрира очевиден икономически, социален подем.

Струва си за тази цел  българските социалисти и симпатизанти  да дадат всичките си сили за изборна победа на БСП.

                                                                            ПАВЕЛ ПИСАРЕВ

11.04.2013



Гласувай:
2



1. energywatch - А интересно дали БСП
16.04.2013 09:22
иска да спечели тези избори?
цитирай
2. briagnews - Колко хиляди българи ще напуснат Родината
22.04.2013 15:37
в търсене на ЩАСТИЕ след 1 януари 2014 - та година ?
Кой ще дава пари за социални програми ?
Солидарните отиват далече за да бъдат солидарни с равни, а не с непознати безработни, немити, нелюбезни, необразовани сънародници .
---
Г-н Писарев, виждате ли колко по-чист е въздухът в София след спиране на Кремиковци ?
Защо десетилетия ни тровиха заради няколко хиляди ... ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325811
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930