Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2013 08:29 - НОВИ ЛИЦА И НОВА ПОЛИТИКА
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
0



                                 НОВИ ЛИЦА И НОВА ПОЛИТИКА

Само преди няколко  седмици стотици хиляди българи заляха улиците и площадите на градовете ,обсадиха общините , за да протестират против тежкия живот в страната. Правителството  на Бойко Борисов на ГЕРБ, падна. Кмета на Варна втория по големина и важност град  си хвърли оставката  Две трети от  така нареченото мълчаливо мнозинство  подкрепи исканията на протестиращите, които горяха високите ,непосилни сметки за плащане на ток и парно. Безизходицата е пълна България не може да излезе от кризата 450х безработни, 150х самонаети прекратиха работа, 30 хиляди малки фирми фалираха. Няма работа за младите ,за бащи и майки. Старите хора са с ниски пенсии, заплатите и пенсиите от няколко години са замразени, не мърдат ,а скъпотията расте. Даже в Брюксел вече се тревожат  за българската бедност.  Един милион граждани избягаха от България за да търсят препитание в чужди страни ,безработицата надхвърли поносимите граници, страната тъне в мизерия, седем души се запалиха, защото не виждат смисъл да живеят ,един публично си отряза пръста ,всеки ден някои се беси, самоубива защото живота му е непоносим.. Това никога не е било. Ето резултатите от управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Пет години отрицателен прираст на икономиката ,тъпчене на едно място, или колеблив прогрес които не достига и 1%

Народът протестира ,вика за помощ ,но  управляващите  чуват ли? Обществото се деморализира ,озверява, програмите на телевизиите са  пълни с убийства ,жестокости и секс. България не може да се управлява от министри ,народни представители и кметове които влизат във властта с един апартамент и една стара кола и излизат в края на мандата или мандатите си с луксозни коли, с няколко апартамента, дори десетина, вили в планински и морски курорти или имущество в чужбина и огромни влогове в банки ,наши и чужди  и това по някога се скрива като имущество на близки и родни. И никаква прокуратура съд,  конфискация. Във властта е пълно с мошеници мислят хората и как да им се докаже противното. За корупцията в България пишат и говорят у нас и в чужбина. Това по вече не може де се търпи.

 Предстоят парламентарни избори. От тях зависи какво правителство ще се състави. Ще  има ли то силата и мнозинството да вземе необходимите мерки да се подобри живота на хората? Ако избирателите не отидат до урните ,ако не изразят своя протест  и .с бюлетина, промяна няма за настъпи За това  БСП издига лозунгът „ На България е нужно национално отговорно правителство.”

БСП трябва да спечели изборите с решителен превес за да стане организатор на правителство поддържано от различни партии   и съставено от високо квалифицирани специалисти с голям професионален и обществено морален авторитет. Задачата на това правителство е да върне държавата на българите, на гражданите, да създаде условия за по добър живот на малкия човек ,на средния и дребен бизнес ,основа на икономиката да измъкне хората от тинята на бедността и мизерията.

Това може да стане чрез решителни промени. Левия реформизъм към който зове БСП и който все по вече се налага в Европа и светът изисква да се засили ролята на държавата и обществото ,гражданския контрол над администрацията на всички нива, н за всички власти в интерес на хората, Монополите не могат да определят законите в страната и правилата на пазара. Не пазара контролира държавата и обществото , а държавата  и обществото пазара . БСП е против този див капитализъм на ограбване ,мошеничество и спекулации. Цяла Европа от Франция и Испания до Гърция и Кипър въстана против казино капитализма при които раят за малцина се превръща в ад за народите.

 Да върнем държавата на избирателите, това може да стане само, ако те решително поискат това ,ако гласуват масово  на 12 май за БСП. Листите на партията  са широко отворени за  известни български общественици ползващи се с авторитет на специалисти и  представители на народните интереси от София и другите  райони ,градове  и села на България. В листите има сериозни промени   отсъстват предложения за избиране на хора които нямат общественото доверие или сами са преценили, че трябва да отстъпят местата  си.

Ръководствата на БСП както на национално равнище така и по места съзнава своите грешки през изминалите периоди. На различните избори за Велико народно събрание ,за обикновените народни събрания ,за президентски  и местни избори за БСП и коалиция  са гласували стотици хиляди ,милиони избиратели които след това се отказаха да гласуват с лявата бюлетина. Сега БСП би трябвало да се обърне към тях-  ,гласувайте ,вашият глас има голямо значение ,виждате, че като не гласувате става по лошо за България .Нека заедно да победим.

 Всички  трябва да се обединят без разлика на възраст, пол ,вероизповедание, етнически произход, всички български граждани, трябва да бъдат призовани „гласувайте да се променят нещата в Родината, нека  да използуваме всички предимство на Европейския съюз ,на пазарното стопанство и личната инициатива да поведем България и нейните граждани към по добър живот.”

 До края на годината трябва да  се спре пропадането на страната и след това да организира постепенния и подем. Няма да бъде лесно, нито ще стане чудо, като в приказките. БСП не обещава манна небесно ,но с труд, управия  и честност  пред народа и себе си можем да тръгнем напред. Но най напред трябва да осигурим честни избори ,да поставим под контрол временното служебно правителство което е второ правителство на ГЕРБ ,две трети от министрите са зам .министри или висши служители на ГЕРБ или сътрудници на президента, областните управители и ръководството на МВР останаха почти същите, от яслата на ГЕРБ..

За една изборна победа са нужни преди всичко добре подбрани листи  и интересна за избирателите предизборна програма. Пленум на БСП определи водачите на листите на БСП в 31 те избирателни района на страната. Водачите на листите са известни Само двама политици на БС Сергей Станишев и Янаки Стоилов са кандидатирани по на две места и един представител на художествено творческата интелигенция големият артист Стефан Данаилов. Представените водачи на листи са добре подбрани ,това са утвърдени  обществени дейци с различен профил на дейност ,известни в страната и своите избирателни райони.

  В печата се твърди, че са махнати старите лица. Не ми е ясен този термин . Трябва да се махнат не старите лица ,защото всяка партия има и утвърдени политици,  които дълги години ,някой цял живот са на политическата сцена. Освен това всички млади лица един ден стават стари ,като и старите тъпанари един ден са били млади тъпанари. Трябва да се дава път на нови млади политици  ,това е естествено ,но и да се използуват и старите. Защото от тук нататък Станишев, Стоилов,  Първанов, Божинов и други стават вече стари лица. Когато се отстраняват политици от една партия като кандидати за ръководни  места се казва  най общо ,може и не персонално защо ,защото вече не е целесъобразно за партията те да я представляват ,не следват нейната политика, не се справят добре със задачите си ,загубили са доверието на избирателите ,имат оцапани имена  не зависима дали това е справедливо или са оклеветени или просто се преценява, че на друг пост ще бъдат по полезни.  Във водачите на листите няма или почти няма представители на науката и културата ,вероятно такива ще има на второ и трето място в листите. Ако това не се направи партията ще загуби много. Кой ще замени такава крупна фигура като проф Андрей Пантев например

Освен това прави впечатление, че от листите са премахнати   критично настроени към ръководството партийни дейци. Без вътрешна опозиция ,или по добре да кажа без разномислие,  това не е  полезно  за никоя партия. Важното е че тези, които не са в листите за народни представители  са във Националния съвет на БСП  ,там ще си казват критичните бележки ,а и заявиха вече че ще работят за изборна победа  т.е. извадените от листите, акт които обществото подкрепя, а те са половината от предишните депутати, няма да предизвикат вътрешно партийни борби. Но реалистично е  да се предположи, че от изборните резултати ще зависи развитието на вътрешнопартиините борби. Някай от извадените от листите и други невлезли в тях едва ли ще мирясат,което не е в традициите на партията ,но сега времената са други Властта носи облаги и най вече пари.

Пред партията стои голямата задача да допълни листите, да организира предизборната разяснителна работа и преди всичко да направи популярни своите предложения за нова лява социална политика ,за ляв реформизъм ,за извеждане на България от бедността от батака до които я доведе ГЕРБ. Тези избори са решаващи за бъдещето на партията ,нейното ръководство и мястото и в обществото

 

ПАВЕЛ ПИСАРЕВ

В-к Земя, 01.04.2013 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 323918
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031