Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 08:43 - Интервю: Павел Писарев: Капитализмът вече не е сладка, а смърдяща мушмула
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 3291 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Павел Писарев: Капитализмът вече не е сладка, а смърдяща мушмула

     

1. Правителството, всъщност Борисов, сдаде властта под напора на протестите. После лидерите им се изпокриха, дойде и служебното правителство. С какво според Вас  господин Писарев кабинетът Борисов ще остане в история.?

      Кабинетът Борисов ще остане в историята като поредния кабинет на прехода, който не изкара пълният си мандат и бе прогонен от излезлите на протест народни маси. Ще остане построеното през това време и както винаги изгладувано от народа.

 2. Накъде върви България ?

    Би трябвало да се превърне в една средноевропейска държава, член на Евросъюза. За съжаление минава четвърт век от началото на промените и пет години от началото на нейната европейска интеграция и  още не може да се каже, че има преломни резултати по този път на страната. Тя все още е една от най бедните страни в Европа каквато е  през последните сто тридесет и пет години,  откакто е възстановена като държава. За четвърт век от страната избягаха един милион души,  подгонени от мизерия и тежък живот, това никога не е било в такива мащаби в новата и история. Вече седем души се запалиха от мизерия, това го няма по света, а нито един министър не е в затвора.

    3. Не е ли прибързано да се смята, че БСП би се изравнила, дори би надминала ГЕРБ на предсрочния вот?

     Това ще се разбере след месец  на самите избори. Да почакаме, Сега има само предположения. Но очевидно голямата предишна дистанция между БСП и ГЕРБ е съкратена рязко. Но не са само тези две партии в България и техните лидери...

    4.Още се помни писмото Ви до „ватмана Станишев” от август „ Спри се бе човек. Слизай от движение за да не спираме заради тебе. Не разбираш от трамвай” По късно го харесахте  за ватман. Хубаво е човек да ревизира оценките си Коя е причината за завоя в мисленето Ви.

     Аз принадлежа на левицата в БСП. Ние даже в рамките на устава на партията сме се обособили вътре в партията в ляво крило. Лявото крило промени отношението си към Сергей Станишев, защото той направи промени в политиката на БСП, а и бе избран за председател на ПЕС. За ляв реформизъм за какъвто ние ратуваме отдавна сега настоява самата БСП, а такива гласове има и в Европа  и ПЕС, в света. Виждах се оттогава няколко пъти със Сергей, не е злопаметен човек, като добър политик, той е диалогичен. Сега  е време за  изработване на програма за постигане на изборен успех .

    5 Вие неотдавна призовахте Георги Първанов да не се бърка в БСП, а да се залови с  мемоарите си. Дали няма да преосмислите и този си призив? Мнозина смятат, че Първанов не е за отписване от политиката.

     Разбира се, че не е за отписване от политиката, той сам каза, че ще работи за изборната победа на БСП. На това се надявам аз, а и всички  в БСП, това е различно от опита да се прави нова партия като АБВ или да се води лична борба за промени в ръководството на БСП. А що се касае до мемоарите, ще бъде интересно да ги прочетем .Не се съмнявам, че това ще бъде един бестселър.

       6 Ако не възразявате да сменим темата. Вие публикувахте мемоарната си книга „Подир изгубеното време” Изгубена ли беше времето преди края на 1989г?

     Не, не беше изгубено. България според статистиката на ООН беше в първите 30 страни на света по икономическо и социално положение, сега е на 70 то място. Заглавието на спомените ми има и друг смисъл, нещо което е загубено може да се намери. Някога, макар и не същото

    .7 Посочвате, че България е изгубила всичките войни, баща Ви Втората световна война , а вие третата –студената. Това ще рече, че сте били на барикадата, макар и невидимата т.е. на тихия фронт. Така ли беше  и съжалявате ли за поражението?      Съжалявам разбира се за загубата, за краха на социализма, такъв какъвто беше . Но този крах беше неизбежен след провала на съветската перестройка, закъсняла с десетилетия. Съветският тип  социализъм не можа да се реформира, съществените  му недостатъци бяха генетични и придобити. Това е добре анализирано в книгите на проф. Александър Лилов, проф. Васил Проданов и проф. Искра Баева. Но историята е такава каквато е.  За социализъм човечеството се бори вече двеста години, ще видят поколенията какво ще стане през следващите два века. Краят на историята не е дошъл. Историята разбира се не се повтаря, но не стои и на едно място. Битките продължават. Що се касае до моето участие в тях, то е било винаги на шумния фронт, вестници, списания, радио, телевизия, кино, театър.

     8 Вие признавате, че не сте от бедно семейство, нито трето поколение  комунист. Майка Ви  е била германка, баща Ви царски офицер. Вие на 19 години вече сте член на БКП Това по убеждение ли стана или умишлено загърбване на произхода с цел кариера?

      Каква кариера съм замислял на 19 години, тогава съм станал студент. Аз бях комсомолски активист още от 15 годишната си възраст и преминах на щатна работа в  Благоевски РК на Комсомола в София, завърших вечерна гимназия. Такова беше времето. Добре, че директорът на гимназията писателят  Димитър Ангелов настоя да се запиша във вечерна гимназия, та завърших. Баща ми не е военен по професия, той се записва доброволец през Балканската война, завършва военното училище за да му  признаят средното образование, заминава да следва електроинженерство в Берлин и там се оженва. Военен е бил само през войните, защото го мобилизират, а те са били  дванадесет години войни само през първата половина на миналия век.  А и какво като майка ме е германка, германци са били Маркс и Енгелс и стотици хиляди германски социалдемократи и комунисти. И какво, като родителите ми не са били бедни. Знаете ли, че Димитър Благоев е бил първия директор на бюро на  чужда банка в България със заплата по голяма от тази на Стамболов, но после решил, че има и по важни неща в живота от това да стане богат. Бедни не са били Васил Коларов и други ръководители на българските социалдемократи- Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Тодор Луканов, завършили в Европа, но решили за себе си, че е достатъчно да са елементарно осигурени материално, а по интересно е да се занимават с политика, да работят за народа си. Ами Енгелс е бил богат фабрикант, на Маркс дядо му и баща му са равини, а майка му богата наследничка. Изобщо социализмът, учението на пролетариата е създадено  и от богати хора. В революционна обстановка  част от елита на господстващата класа  преминава на противоположната страна. Че идеологията на буржоазията не е ли създадена от образовани феодали, а на феодализма от образовани робовладелци. Сега с история ли да се занимаваме. Че сега най големите критици на съвременния капитализъм не са ли образовани представители на самата капиталистическа класа. Че Ленин какъв е, ако не син на  заможно чиновническо императорско семейство. Майка му не е ли фройлина в двора на руския император. Стига глупости,  да не бъдем под влияние на българското  мислене, да мислим по европейски .Друг е въпросът, че социализмът е антикапиталистическа идеология и че дали по революционен или еволюционен път или чрез някаква смесица на двата метода капитализмът ще бъде някога преодолян. т. е средствата за производство ще бъдат обществена собственост, а националния продукт ще бъде разпределен по справедливо, не в частен, а в обществен интерес. Аз не съм  аполог  на предишното време, но то трябва да бъде анализирано ,сега има само едни плювни, а в много области нищо по хубаво. Много хора ровят в кофите за боклук, търсят храна. Много бедни и  безработни.

    9. Вие бяхте кореспондент на в Работнически дело в Париж1964- 1968г Сигурна съм ,че ако не по рано, то по това време сте прозрял ,че капитализма е като мушмула –колкото гние, по вкусен става. Минавала ли ви е  мисъл ,че социализмът е обречен строй.?

    Аз съм завършил политическа икономия и професори са ми били Кирил Григоров   Тодор Владигеров, Евгени Матеев.

. Проучил съм историята на икономическите учения и всичките томове на Капиталът. Вие гледали ли сте филмът на Коста Гаврас „Капиталът”. Той не е за „Капиталът „ на Маркс , а за съвременния капитал, за сегашната световна криза. Сигурно още не, защото премиерата му беше тези дни в София. Ако го дават в Берлин гледайте го. Капитализмът отдавна не е мушмула, която колкото по зрее толкова по сладка става . Да мушмулата зрее и става по сладка, презрява, гние и  се разлага, смърди. Мина с десетилетия  и столетие времето когато някой купи стока, пък я продаде и спечели малко от тази сделка. Съвременния капитализъм е банков, финансов –сливане на банковия и индустриалния, отдава, че и фиктивен, спекулативен. Съвременните войни отдавана не се водят само за преразпределение на пазари, и зони на влияние .Нали всички знаят че доларът, американската валута няма никакво покритие, нито златно, нито стоково, и че доларите се печатат  когато в Америка решат и колкото решат . Покритието им е военно, политическо. А държавния федерален резерв на САЩ, които печата парите е и частен, че САЩ които участват в Световната банка и т. н представляват заедно с държавните и частните интереси на своите  световни монополи Всички вече разбират, че съвременния капитализъм е в тежка системна криза. Включително и САЩ откъдето тя тръгна по света. Както твърдят мнозина икономически анализатори никоя държава, пък била тя и световна свръхсила, не може да си позволи небалансиран платежен баланс за неограничен период от време. Следователно при продължаване на настоящата политика бъдещата криза изглежда неизбежна. Дали тя ще има характера на истински крах или ще е омекотена от страха, че пълния срив на икономически гигант като САЩ ще предизвика и глобален колапс, това никой не може да предвиди. Във всички случаи проблемите и начините за тяхното решаване са в ръцете на зевсовете от финансовия Олимп на САЩ-банкерите на ФРС, чиято мощ идва от „парите – сила, по-могъща от меча”. Дали пак няма да се разварти меча ,в някоя нова война? Наивно е да се смята, че всичко ще завърши с хепи еднд.

10. Кариерата не може да Ви се отрече и според мнозина заслужена. За разлика от Тодор Живков дъщеря му Людмила Живкова се обграждаше с умни и талантливи хора Вие бяхте част от екипа и. С какво я запомнихте

   Да започнем с Тодор Живков . Около него имаше  хора като Милко Балев и Гриша Филипов,  към които интелигенцията имаше претенции, но там бяха и Ангел Балевски, Пантелей Зарев, Георги Джагаров, Иван Башев, Иван Попов, Живко Живков. Александър Лилов, Андрей Луканов, Илчо Димитров  и още много други, които бяха на високо европейско равнище като личности. А Блага Димитрова или  Ивайло Петров се печатаха, но Радой Ралин и Жельо Желев бяха подгонени. Има ли печатани книги след 10 ноември, преди скрити и извадени от чекмеджетата. Колко са? В различните периоди беше различно, на приливи и отливи съобразно международното положение и вътрешните борби.

     А Людмила Живкова беше съвременна общественичка с докторска дисертация от лондонския колеж Сент Антоний и специализация по изобразителни изкуства в Петербург, с перфектен руски и добър английски. Около нея бяха Богомил Райнов , Александър Фол, Любо Левчев и Светлин Русев, Вера Ганчева,  Владо Башев и Панчо Панчев, Илчо Димитров и други, с това съм я запомнил. Беше добър човек и вечер до късно приемаше посетители, докато се свърши опашката от чакащи да им се помогни с нещо. Увличаше се по окултни теории и практики, последователка на Рьорих, работеше за възкресяване на загърбената дотогава българска класика в литературата и историята. Едва ли е била за друг вид социализъм, макар че това далеч не зависеше от нея, но беше за друг вид културна политика. Тя очевидно заменяше класово партийните критерии в духовната сфера с общочовешки и национални.

11 През октомври м.г. се разрази скандал покрай свикана в Софийския университет конференция посветена на дейността на Людмила Живкова Ако не публично, то пред себе си на коя страна застанахте?

      Не присъствах, не бях поканен от организаторите. Но скандала беше организиран от примати. Имаше гости от Австрия които се възмутиха. Та тя бе приемана от Индира Ганди,от Картър, от Жискар д.Естен, от Папандреу и Караманлис, от Кирхшлегер Поддържаше лични връзки със Сергей Михалков и Леонид Леонов. И сега тук в София в университета в които тя е била студентка да не се проведе сесия която да обсъди дейността и. Айде бе, това ли е демокрацията. Каквато им е културата, такава им е демокрацията. От Винету  и Поразяващата ръка са научили само за скалпирането. И нищо за Великия Дух..

   12.Знайно е че самият Тодор Живков доста Ви се е доверявал за киното, виждахме ви заедно по кинофестивали у нас. Не може да се каже че той беше образован човек Как си обяснявате интереса му към изкуството –като поза ,за да види „издънват” ли се идеологически творците или по скоро като върховен цензор.

    Да, Тодор Живков не беше образован човек от формална гледна точка, но той никак не беше глупав и прост. Имаше естествен човешки интерес към театъра, гледаше всички български пиеси, срещаше се със артистите, гледаше всички български филми и идваше на Варненския фестивал и се срещаше с кинодейците. Не е бил цензор, аз и Петър Караангов, който беше мой заместник по художествените въпроси никога не сме били  викани в ЦК за да ни правят забележки за отделни филми. По мое време не са викани с такава цел и кинорежисьори и сценаристи. Но от Митко  Григоров и Венелин Коцев са били изказвани, какво, изригвани недоволства от този или онзи филм Преди мене е имало и забрани на филми сваляни са от екран, забранявани са били и пиеси, спирани са били книги. Може би аз съм работил в по спокоен период, пък и Александър  Лилов и Людмила Живкова си бранеха ресора и не позволяваха на простаците   да си пъхат носа там където не им е мястото Никога не ми са правени забележки от други членове на партийното ръководство, само Милко Балев, Тано Цолов и Борис Велчев мърмореха по адрес на някой филми, но без резултат. От киното всички разбират както от футбола. Бил ли е цензор Тодор Живков ? По мое време не, но в последните години преди да падне от власт се разправиха с Христо Христов, а  и преди това е имало разправи,  да напомня за Жендов само. Много от интригите ги сътворяваха самите творци, аз ги разбирам при тях таланта е генетичен, често те един друг не си харесват работите . Павле, запознай се с Далчев каза ми Георги Джагаров, той е брат на скулптора Любомир Далчев „. Не го представи като голям поет. Великия  Атанас Далчев. „ Аз не съм Ботев, казваше един поет на друг, но в сравнение с тебе  съм Ботев”.....

 И Иван Вазов е наричан фасулковец от Пенчо Славейков. Да не забравяме, че когато Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда от България са се изсипали купчина писма против. Уволнен е бил като директор на Библиотеката. И по ново време демократите не даваха работа на Тончо Жечев, бил номенклатурен кадър на ЦК  Без работа, хляб и лекарства  останаха много мой приятели писатели, артисти, учени,

13 Как да си обясним, че филмите от онова време продължават да са класика, а в днешна демократична България киното сериозно куца Дали това се дължи единствено на липсата на пари.

 Пари за изкуството са нужни, но и без пари някой изкуства процъфтяват. Защо Швейцария която е много богата не е най напред в света с изкуствата- Защо Ботев и Вапцаров живели в мизерия и борби преди да загинат са написали най прекрасни стихове. Защо в София театралните зали са пълни и представленията предизвикват възторг, а филмите са слаби? Защо при социализма нямаше свобода, а се написаха прекрасни романи – Димитър Талев, Емилян Станев, Антон Дончев, Вера Мутафчиева? А картините на Майстора, на Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Митьо Киров или Дечко Узунов? Не съм само аз които трябва да отговори на Вашият въпрос..

14 Вие на два пъти оглавявахте БНТ преди и след промените .Моля ви за откровеност  спускаха ли ви директиви –това да се отрази ,друго не.

Присъствал съм на заседанията на Министерския съвет втория път и на секретариата на ЦК на БКП  първият и сам съм решавал какво да правя. Естествено телевизията е държавна и съм  получавал нареждания, но не са ми стояли на главата нито първия, нито втория път.  И сега предполагам е така, ако правителството е недоволно от телевизията, то сменя директора, така е в целия свят. От сегашните медии какво да съм недоволен, те са търговски и корпоративни, собственика решава, журналистите изпълняват. Само, че станаха по просташки ,каквито са и собствениците. Не е баш така, но в общи линии е така.

15 Ще има ли продължение „Подир изгубеното време”

Не съм решил. Имам много документи, записки на Васил Коларов .Мисля да напиша книга  за живота и взаимоотношенията между Вождовете Димитров ,Коларов ,Костов ,Никола Петков, Сталин. Много неща около тях са лустросани, книгите за тях са пълни с лъжи и скрити неща. Биографиите им на времето бяха представени пропагандно Нашите велики и божествени, другите нищожни. Ще видя дали ще се реша да си отворя устата, т.е.- перото .

Ваня Енчева, 27.03.2013 г., в-к Жълт Труд





Гласувай:
4



1. socialismus - Писна ми капитализъм!
27.03.2013 10:34
Искам по- социална, значима и истински демократична България
цитирай
2. ko642 - @1
28.03.2013 15:13
Пиши на дядо Мраз/Коледа :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 323915
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031