Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2013 08:55 - БЪЛГАРСКИ ТРЕВОГИ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 1950 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                        БЪЛГАРСКИ  ТРЕВОГИ

      България отива към ново бъдеще. Правителството на Бойко Борисов падна от власт и едва ли ще се върне отново. Дано не се върне. Поредното правителство, което мина и замина без да си изкара мандата докрай, уплашено от взрива на народното негодувание.

         Бойко Борисов сега, когато му се нормализира кръвното започва да разсъждава по човешки, прекалил бил с хвалбите на магистралите, народът не ги харесвал чак толкова, късно получил информация, че токът бил много скъп и имало недоволство, службите не били го уведомили навреме за това, вестниците много го били хвалили без той да го изисква, частниците вдигали заплатите, защото било по изгодно на един да повишат заплатата с 200 лева, отколкото да назначат втори с още 1000 лева заплата, за това имало безработица, нямало нужда да се дърли толкова много със Станишев т.е. всичко да прехвърля на тройната коалиция и други такива лакардии. И на него, като на много  други акъла му идва късно. Чак сега стига до дълбоката мисъл, че трябвало да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Ето това е  неговия дълбок анализ направен на последното заседание на министерския  съвет.

Нищо за рекордната безработица, особено всред младежта и най ниските пенсии и заплати в Европа по време на неговата власт. Нищо за патриотичните му призиви към младежта да върви в Родопите да копа картофи.  Продължава да дрънка, той и Цветан Цветанов, а и натирения Симеон Дянков, който не щял повече да се занимава с България, на науката ще се посвети. Дълбок анализ на икономическото и социалното развитие на страната за последните три четири години на бойковото управление, от което се бил поучил Путин и затова намалил цената на тока в Русия. Сега когато отново му се вдигна кръвното бойковите хора пак замечтаха за власт.

Иначе за развитието на страната е спокоен, Плевнелиев щял да управлява, той нали знаел как. За изборите, които предстоят е спокоен нали,  Барак Обама, ако имал право щял да гласува тук в България за него, английският премиер Дейвид Камерън го поздравил за великолепното управление и успехи, а и самата Меркел тревожно го питала за неговото здраве, т.е. кога пак ще застане на кормилото, та да дава пример на целия европейски съюз със своята финансова стабилност.  

Това според софийската преса, иначе по света вестниците и телевизиите и  информационните агенции съобщават, че правителството на Бойко Борисов се е срутило, паднало от власт под напора на стихийни улични протести, които взели много хилядни размери 150,000 души дневно, в десетки най-големи градове на страната в продължение на десетина дни. 3 март от национален празник се превърна в ден на протеста.

Сега България се готви за парламентарни избори. Има и вероятна дата  към средата на месец май, по точно на 12 май. Всички партии се стягат. Десницата довела страната до пропастта, се готви за реванш. Малко е късно за нови месии и чудеса, та изглежда ще избираме измежду познатите Бойко Борисов и подопечните му, защото без него нито един няма да влезе в парламента, Иван Костов и компания седесари в различен вариант и нови коалиции, Яни Янев и Волен Сидеров  и  позабравената вече г-жа Меглена Кунева. Други от дясно май няма и вероятно няма да има .Времето е малко около един месец за регистриране на депутатите и по късо за коалициите.

Положението на страната е катастрофално. Това личи от изложението на Сергей Станишев за неотложните мерки предложени от него на 28 февруари. Мерките които той предложи са санитарен опит за предотвратяване на икономическата катастрофа надвиснала над страната, а после ще се престъпи към предложените от него на конгреса на партията икономически и социални реформи. Всичко това по същество е началото на левия радикализъм, който е новата социалноикономическа програма на БСП.       

Очевидно протестите в страната ще продължат,.скоро те ще навършат един месец. ГЕРБ продължава да хитрува и се опитва с прикрити средства да управлява страната  запазвайки влиянието си в МВР и пренасочвайки кадрите си от политическите кабинети на министерствата в  държавния апарат, предлагайки заместник министрите от досегашния кабинет да останат и в служебния, ако ги искали. ГЕРБ не  смята да изпуска властта и се готви зад гърба на изборите да се прелее от едната власт в другата, новата. Народните маси трудно могат да бъдат заблудени и затова улиците ще бъдат изпълнени с хора които ще настояват за гаранции за провеждане на честни избори.

БСП не се кани да взима цялата власт в страната, както направи ГЕРБ и едноличния управник Бойко Борисов. Сергей Станишев вече заяви публично, че няма да се кандидатира за министър председател в случай, че БСП спечели изборите, неговия пример трябва масово да се последва.

Той предложи формулата за национално отговорно правителство със силно участие на БСП. Такова е нужно за да се измъкне България от кризата и батака. Формулата на тристранната коалиция 8 към 5 към 3 няма да се повтори. Тя бе отхвърлена от избирателите и ако бе  оправдание за приемането на България в Европейския съюз, то сега тя е излишна. Това не означава, че в бъдеще ДПС, представители на различни партии и безпартийни и други национални сили няма да заемат солидно място в управлението .Напротив най добрите  специалисти на страната трябва да се включат в нейното управление.. БСП се готви да бъде основна сила в парламента, но това не означава че  парламентарната група на БСП и правителството ще се състоят само от социалисти. Най добрата гаранция за това е ако досегашните народни представители на БСП в парламента сами предложат по примера на Сергей Станишев да не кандидатстват отново за народни представители. Това дава възможност на местните и централното ръководство на БСП да  посочи на избирателите достатъчно нови имена на популярни общественици и специалисти, уважавани от населението. Позицията народен представител или министър не е професия нито занаят, който да се практикува пожизнено. Нека се даде пълна свобода за избор на добри предложения за народни представители, а след това и за министри и заместник  министри. Можем да бъдем сигурни, че никое партийно ръководство няма да се откаже от основното си ядро политици, че за всички утвърдени дейци на БСП ще се намери нужното за обществото място и поле за изява. Един такъв жест на доброволен отказ от кандидатстване ще избегне риска от напрежение, от вътрешно партийни борби за постове, ще засили моралното влияние на партията всред избирателите.

Предстоящите парламентарни избори са решаващи за съдбата на България и за бъдещето на БСП. БСП трябва да спечели убедително тези избори. Предстоят напрегнати политически дни. Президентът Плевнелиев  е затруднен в осъществяване на своята идея да овладее улицата, да отговори на народните протести, да създаде служебен кабинет и към него обществен съвет. Много от протестиращите се разграничават от него, някой от присъстващите на обществения съвет напуснаха защото не искат да заседават заедно с тези против които протестират Плевнелиев е поканил заедно ограбени и грабители. Представители на правителството включително  бившия министър Вежди Рашидов, пък и самият бивш премиер се отнасят недоверчиво към действията на президента, а пък лидерът на ДПС Лютви Местан заяви че в Обществения съвет имало фигури, които будят съмнение.

Засега няма сделка между улицата и властта. Общественият съвет е пред фалит. Протестите ще продължат и вероятно ще се задълбочат. Засега няма просветление  за състава на служебния кабинет. Никой не е заявил че е приел да участвува в него. Няма и известно име за евентуален служебен премиер. България я очакват напрегнати дни.                     

ПАВЕЛ ПИСАРЕВ





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325745
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930