Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 08:34 - БУРЯ ПРЕДИ ИЗБОРИ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 2235 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БУРЯ ПРЕДИ ИЗБОРИ

   

 

Вече  втора седмица страната се бунтува. Това не е било от години. Връщат се времената от падането на Тодор Живков и от 1997г. Хората не искат не само тези, които ги управляват, но не харесват и живота, който живеят.  Протестиращите горят не само сметките за ток и парно, които не могат да платят защото са двойни в сравнение с предишни, но казват, че не могат да живеят с тези пенсии и заплати, защото като си платят сметките за ток, парно или отопление, за телефон, мобифон и телевизор не им остават пари за храна и лекарства. Така живее повече от половината български народ.  Народът се надигна Иска смяна на системата. Четри-.пет месеца преди очакваните редовни парламентарни избори бюлетините са пуснати в урните и те  са против  ГЕРБ. Долу монополите, долу мафията, носят се викове над всеки митинг, над всяка манифестация, по всички улици и площади на българските градове. Правителството  обеща от 1март да се намали цената на тока, а след това стана ясно, че това е невъзможно да стане, предложи министерски промени, нови министри на местата на Дянков, а след това се разбра че те са ”господин за един ден”. Дянков си подаде оставката, а след това се самообяви като кандидат за поста и в бъдещето второ правителство на Борисов, но самият той съобщи, че не го иска повече за нищо. Каза, че ще изгони ЧЕЗ, а след това стана ясно, че не може лесно да направи това. Само за ден- два  се разбра че правителството на Бойко Борисов няма вече пространство за маневриране и си подаде оставката. Оставката, както и цялото управление на Бойко Борисов  се отличаваше с показност и дърдорене. Дано това да е последният министър председател от този тип.

15 хиляди манифестанти  в София, 20 хиляди във Варна, където и полицията  е толерантна към недоволството на гражданите, няколко хилядни манифестации ежедневно в Пловдив  и Пазарджик, хилядни манифестации в Благоевград и Шумен,  хиляди души в  Хасково, Казанлък, няма селище без протести. В неделя протестите бяха в цялата страна с близо 150 хиляди души. Горят се знамена на ГЕРБ и портрети на  Бойко Борисов.  Министър председателя уволни председателя на ДКЕВР Семерджиев  и веднага след това прие оставката на заместничката му Юлия Иванова заради далавераджийска търговия с цигари. Правителството и властта бъкат от мошеници. Семерджиев бил за затвора със своите мошенически сделки, заявява Бойко Борисов.

Протестите  няма да спират.

Вече започна една разправия кой, кога, какви договори е сключил с ЕРП тата и как ГЕРБ всичко е наследил. Но няма  въобще да се каже защо, Бойко Борисов нищо не е променил  досега, и  най важното като цените растат, защо не растат и доходите, ами вече четвърта година са замразени.  Нека разгледаме една сметка, по която плащаме тока. Близо половината от нея представляват данъци, такси и акцизи, невъзстановими плащания на длъжници, тези  които въобще не си плащат и дължимите суми се разпределяни върху другите, баламите, а върху всичко това накрая се начислява и ДДС. И така колкото са виновни ЕРП тата, не по малка е вината на кожодера Дянков, който си закърпва бюджета като смъква по две кожи от гърба на хората.  От ЧЕЗ заявиха, че на 100 лева платени за ток те получават само 9.30 лв, останалите отиват по веригата на другите участници в енергосистемата.

Вече четири години наблюдаваме ръст на безработицата, липса на икономически растеж, тотално намаляване на потреблението, замразени доходи и пенсии, а държавният бюджет расте. Откъде, от кожите на народа, който той дере. Глухото роптаене прерасна в бунт. Той няма да престане тези дни. Даже и да понамали през  пролетта, нещата вече са решени – на Бойко Борисов и ГЕРБ е бита дузпата. Правителството и неговото парламентарно мнозинство си събира багажа. Този тип политически елит на бивши членове на БКП каквито са Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева и повечето от правителството на ГЕРБ и парламентарното мнозинство на партията са вече излишни. На всичкото отгоре техния антикомунизъм говори за мошенически морал. И тези едри и яки мъже и жени излязоха много глупави, те си мислят, че някой на Запад им има доверие. Минава вече четвърт век и в страната има огромно количество завършили у нас и на запад млади хора до 40-45 години  годни да ръководят нещата .

Очевидно е назрял моментът за кардинална смяна на управлението на страната. Властта е фалирала, тя е негодна да ръководи, да администрира, да организира стопанския и политическия живот в рамките на законите. Народът излезе на улицата и иска друг вид управление, съобразено с народните интереси. ГЕРБ не е в състояние да го осигури.

Сега ще започнат спекулации, че БСП иска революция, национализация, конфискация, че тя издига маоиски лозунги и че навява деветосептемврийски спомени. Пълни глупости. БСП заяви на своя конгрес, че е за спазване на законите в рамките на Европейския съюз и пазарното стопанство  при засилен и реален контрол на държавата и обществото особено над монополите, банките и обществено значимите  системи, че тя е за преразглеждане на договорите с ЕРП-тата, които не спазват поетите ангажименти и се държат непрофесионално, арогантно, не гъвкаво, БСП заяви че правителството на ГЕРБ е неефикасно, сбирток от плячкаджии,  че то трябва да си подаде оставката и да се проведат избори за нова власт.

БСП е една от партиите които е неразривно свързана с прехода. Тя няма как да избегне от отговорност за надвисналата над страната икономическа катастрофа и политическа безпътица. Единственият изход за нея е да разработи конкретно своите идеи за радикален ляв реформизъм и да предложи на предстоящите парламентарни избори листи с нови имена на честни неопетнени авторитетни добри специалисти каквито тя има. Тези идеи вече бяха издигнати от Сергей Станишев и подкрепени от Янаки Стоилов.

Политическото ежедневие на България се промени. Народът разбра, че като излезе на улицата може да свали правителството. Тази практика вероятно ще продължи и в бъдеще. Засега уличните протести имат проблеми с координацията и представителството си, но те или ще се структурират в партии или ще се присъединят към съществуващите,  или ще осъществят нови форми на взаимодействие . Опитите да се разбие народното недоволство на малки групи които са се противопоставят, или в тях да се инфилтрират провокатори едва ли ще успеят.

 В близкото бъдеще нещата са в ръцете на президента Плевнелиев . Той се опита да се разграничи от провала на Бойко Борисов и ГЕРБ, като заяви, че е  изненадан от оставката, че счита, че отговорното решение е било правителството да си довърши мандата, заяви че ще се вслуша в гласа на протестиращите  ще  състави обществен съвет от техните представители и даже се появи пред самите улични тълпи макар, че беше освиркан. Остава да се види ще изпълни ли обещанието си. Протестиращите имат искания за програмно правителство и да се продължи мандата на Народното събрание за да се решат бързо най наболелите въпроси, но това е и път властта да бъде оставена в ръцете на ГЕРБ. 

Колкото по бързо нови избори, толкова по добре за България, за изстрадалия народ, който вече не може да търпи тази власт. Не виждате ли, че сте вече омразни господа министри, господин министър председател, господа депутати. Улицата крещи мафия, монополисти, вън, промяна.

Павел Писарев

В-к „Земя”, 27.02.2013                                                                           





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325738
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930