Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2013 17:00 - КОНГРЕС НА ПРОМЕНИТЕ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 2155 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КОНГРЕС НА ПРОМЕНИТЕ

 

            Близо четвърт век след 10 ноември и пет години след като България стана член на Европейския съюз, страната продължава да е най бедната в Европа, а въпреки промените които не са малки продължава да бъде без перспектива . Около един милион българи напуснаха Родината за да търсят препитание в чужбина, факт непознат във новата вековна история, а тези които останаха тънат по официални данни около половината под границата на бедността.

         Освен бедността на главите на българите се стовари и беззаконието на управляващите, особено сега когато на власт е правителството на ГЕРБ. В катастрофално състояние са социалните сфери здравеопазване, образование, пенсионно дело, майчинството. Безработицата е нечувано висока. Тези дни когато семействата получиха последните си сметки за ток, населението на 15 града излезе на улиците на масов протест. Вечният душеприказчик на властта министър председателя  г-н Бойко Борисов се скри по рано нямаше ден да не се ухили по телевизионния екран сега никакъв го няма. Гражданите не искат ида чуят обясненията на ресорния министър Деян Добрев които защищава съществуващият ред наложен в тази област и още не е изгонен от министерският си кабинет.

        В тази обстановка се свиква Конгрес на БСП. Той или ще потвърди досегашната линия на БСП на центристки опортюнизъм които отдавна се провели в Европа , или ще поеме нов курс на борба за ляв реформизъм и сваляне на правителството на ГЕРБ.  Трябва нов курс на партията на социалистите и нови лица в нейните избирателни листи и ръководства иначе промяна няма да има.  И ГЕРБ и десницата ще останат на власт. За съжаление вече няма място за среден курс, за псевдо социалистически залъгалки от рода на ляв центризъм ,партньорски споразумения с десницата и други тути кванти. Исканията на последния пленум на БСП са за ляв радикализъм. Пленумът одобри този формулировка. Споразумения за подялба на властта на принципа 8 към 5 към 3 според които се разпределяше баницата вече са отхвърлени от избирателите, те се провалиха. Сега е нужно правителство на националната отговорност, сърцевината на което да даде БСП и в които да участват всички национално отговорни сили. Коалиция на националната отговорност ,на честа и професионализма ,на разбирателството. България вече пета година тъне в дълбока икономическа криза и не може да излезе от нея.

БСП предлага курс на ляв радикализъм в които държавата да бъде не само нощен пазач но и дневен строител и активен работник и регулатор. БСП обещава ако победи на вота

До края на мандата минималното заплата да достигне 450 лева

Минималната пенсия за трудов стаж да се повиши с 80%

Разкриване на не по малко от 250 х работни места

Обезщетението за гледане на дете от 1до 2годинида е равно на минималната работна заплата

Държавата да не финансира частните училища

            Намаляване на  до  една четвърт таксата за обучение във висшите учебни заведения

Рестартиране и  изграждане на АЕЦ Белене с преобладаващо  държавно участие

Забрана на офшорните компании да притежават медии, финансови институции и да участват в приватизации

 Финансиране на медиите които изпълняват обществени функции

 

Държавата трябва да се върне на гражданите. На монополите и финансовия капитал трябва да се наложи държавен контрол. Пазара и парите могат да бъдат регулатор в условията на държавен контрол.

Най напред позицията на БСП трябва да има достатъчно нови, социални и леви елементи. Тя трябва да бъде социалистическа, модерна, радикална. Тя трябва да привлече избирателите и да създаде предпоставки други партии, групи депутати, социални групи в обществото да подкрепят БСП. Главното в платформата на БСП трябва да бъде социалното, националното, европейското, разумното, възможното, новаторството.

Едва ли избирателите ще подкрепят едно повторение на формулата 8 към 5 към 3 или неин вариант, подобие или каквото и да е то. Това вече бе отхвърлено на избори. Формулата на правителството трябва да бъде нова. Станишев даде тази формула. Последният пленум на БСП прие постановката на Янаки Стоилов - ляв радикализъм.  За радикални реформи под различна форма и с различно съдържание днес се обявяват навсякъде от Обама и Меркел, до гръцките политици и Оланд. Левият радикализъм на БСП има друг социалистически характер, той цели не да  засили властта на монополите и банките, а да помогне на народа, на средния бизнес, на бедните слоеве, на работещите, на младежта. Това означава да се засили ролята на държавата като регулатор, а и като собственик в някои стопански сектори.  Не става дума държавата да е нощен пазач само, а да пази интересите на трудовите хора и през деня. Държавата  и общините да са собственик на магистрали, пристанища, атомни централи, на електропреносни  и електроснабдителни мрежи, на летища и въздушни и ж.п. системи  и паркове, на градски транспорт, на болници, на заводи в които имат контролен пакет акции, на пощи и телефонни системи, на важни социални системи, да строят общински жилища. Така е в социална Европа. Там частната собственост и обществената се конкурират.

Всичко това в рамките на капитализма и пазарното стопанство. Приказките на ощипаните политици и незаконни богаташи  от БСП конгреса ще отхвърли. Готви се сериозна битка на вечните` против представителите на народа ,на социалистите. Не е трудно да се отгатне кой ще спечели.

   След конгреса ще се изработи листа на кандидатите за народни представители. В тях не може повече да има превтасали депутати ,използували властта за обогатяване, загубили народното доверие. Разбира се никаква чистка не се готви и тези критици които се подчинят на конгреса и зова за единството, нека си останат ,да се демонстрира разномислие и желание за спорове и дискусия. БСП е демократична партия . Листата трябва да демонстрира единствата на поколенията ,на млади и стари ,на партийни деятели и представителите на художествено творческата и научната интелигенция на учителите на цвета на БСП. Да си спомним какви хора бяха депутатите във Великото народно събрания ,тогава партията единствена от  всички бивши комунистически партии спечели свободни демократични избори. Това е исторически факт ,който не бива да се забравя.

БСП е пред парламентарни избори. Проведения референдум които партията убедително спечели показа, че малко избиратели излязоха да гласуват Сега битката за парламентарните избори е друга ,решаваща. Трябва  да си върнем близо един милион избиратели които гласуваха на различни избори за нас. Те се разочаровани ,някой си отидоха от живота с тази болка, други гласуват не  за  своята  партия. Трябва да се обърнем към тях” Гласувайте за БСП, ние разбираме, защо спряхте да гласувате за партията ,но ако има грешка има и прошка От двете страни.”

Трябва да се създаде положение, при което БСП да спечели с очевидно мнозинство изборите, защото в противен случай при много малка разлика ГЕРБ и да не спечели изборите ще бъде опозиция с реална сила. Разликата между двете политически сили трябва да бъде от порядъка на петнадесет, двадесет депутата. Ако разликата е малка не може да се смята, че партията която е на власт ще може да изкара целия мандат или да изкара мандата си успешно. Която и да е партия - БСП или ГЕРБ.

                                                                

                                                                            ПАВЕЛ ПИСАРЕВ

в-к Земя, 15.02.2013



Гласувай:
4



1. rustocks - Мамичката ви комунистическа!
17.02.2013 17:45
Дърто кагебейско ченге!
цитирай
2. анонимен - Мамичката ви седерунгели, скоро ще ...
17.02.2013 19:54
Мамичката ви седерунгели, скоро ще ядете дървото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325844
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930