Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2012 08:56 - КЕВОРКОВАТА ВСЯКА НЕДЕЛЯ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 3374 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КЕВОРКОВАТА  ВСЯКА  НЕДЕЛЯ

 

            Неделята е измислена от Бога. Кои са първите които са сторили това -  финикийците, юдеите, гърците или римляните, нека историците които се ровят в древните ръкописи и каменните надписи да кажат. За нас българите, неделята сякаш  е измислена от Кеворк Кеворкян.  Нищо че  е арменец - български. „Всяка Неделя”, той я е кръстил така и сам определя „ако е имало телевизионен Господ, рубриката „Събеседник по желание” е негово внезапно  хрумнало озарение”.

„Всяка Неделя” има вече история. При два строя - социализма и капитализма. При тоталитаризма и демокрацията. Къде тя вирее по добре, Кеворк ще каже. Зависи кой го пита. Ако съм аз, ще каже ”глей си работата„, Катето Паскалева ,Бог да я прости, която измисли думата кеворкиране, не е жива да го пита. Ако въпросът е на Бойко Борисов, ще се усмихне и ще каже - „то се знае кога”.

Когато веднаж в мое присъствие Ангел Балевски попита Тодор Живков „докога този арменец ще си разиграва коня” самодържецът отговори ”трябва да има едно место на което интелигенцията да може да реве както си иска, като говедата по стадионите.  Народът, зрителите гледат и слушат, но и ние  слушаме и гледаме.” ”Отдушниците” - този термин беше измислен от Стоян Михайлов и даже Горбачов го хареса. При тях в Москва за това служеше „Литературная газета”, Аркадий Ваксберг ми го е казвал. У нас Кеворк си правеше каквото си иска и въртеше властта на малкият си пръст” Питал съм Иван, питал е Иван Славков,” казваше той, или казваха те. Когато работех с него след 10 ноември съм свидетел - питаше  „филанкишията”.

Работохолик до крайност, през седмицата обикаля като луд всичките от Луканов и Дертлиев, до Младенов и американския посланик  и после прави каквото си знае. Но в повечето случай се оказва, че си е вързал гащите... Сега това не е нужно. Свобода. С Янета, с такива като Волен е пълно, може да викат колкото си искат, това не прави впечатление, освен телевизия има и Народно събрание. И Николай Колев –Босия може да го поканят за интервю, да хвърли домат. По телевизията и  в Народното събрание си дрънкат, който иска да слуша.

Кеворк е майстор на интервютата. Ненадминат. Пита точно, кратко, благо и те гледа умно, право в очите, по някога е остър, зависи от събеседника и темата. И така за въпросите, според събеседника гладки и сладки или остри пиперлии. Кристалина Георгиева и вицепрезидентката Маргарита Попова не ги дърпа за пешовете и езиците. Спазва благоприличие, дистанция, респект. Иначе за Световната банка по света се пише, че жестоко обвързва слаборазвитите страни с заробващи заеми и договори. За бакиите на Евросъюза да не говорим. В света се пише и говори, че е пред разпадане.

Спираха го, сваляха, когато на Тодор Живков и социализма започнаха да се клатят краката, а после Младенов и Луканов  го молеха де се върне на екран, обаждаха му се – ще почнеш ли тази неделя, наричаха го „фарватер на преустройството”, пък после ме караха да го спра. „Защо аз, вие го пуснахте на екран, вие си го спирайте. Пускаха го и спираха и сега по време на демокрацията, никой не обяснява защо, както и сега никой не  казва защо, как при какви условия, докога. Вероятно и той не знае. Политиките са две най малко, корпоративна и  редакционна. Според това кой плаща –корпоративна, редакционна според акъла на ръководството.

Чърчил бил казал „Добре, сега след като се разбрахме, че журналистите са проститутки, да поговорим за цената”. „Телевизията смята Кеворк и политиката са неизбежно свързани. При това известно е, че политиката живее чрез телевизията, а телевизията създава политиката”. У нас на българска почва образът на Бойко Борисов, който ежедневно краси телевизионния екран потвърждава тази мисъл. А парите, те къде са в тази схема? Те са в основата и на двете - телевизия и политика. Първата и четвъртата власт управляват, само че за едната има избори избирателите пускат бюлетини в изборните урни , а за четвъртата – решаващо е копчето, натискаш и екрана изгасва.

 Но Кеворк ни се води, ни се яха. Делят журналистите на леви и десни. Но има кадърни и бездарни. ”Въпросите са власт, но нито водещите, нито гостите им подозират това „казва Кеворк и пита любезно или остро според въпроса и събеседника. Онзи да му прави сметката. Ако му стиска да каже „Аз на въпроса Ви няма да отговоря, но ще използвам случая да кажа нещо друго.” Такъв обаче още не се е явил, или не е допуснат, не е поканен де ..

По старите поколения могат да сравняват. Гледали са тогава, гледат и сега. Но друго е когато има само една програма, най много да загасиш или превключиш на втора. Сега можеш да избираш между десетина български. Това са българските програми. А моят телевизор хваща стотина. Сега е друго, времето е друго, телевизиите  и те, а още повече зрителите. Няма като тогава програми, които да се гледат от пет милиона зрители. Затова някой програми звучат като усмивки от старите ленти.... За по младите не, те нямат база за сравнение.

Води се спор, приказват дясна или лява е ”Всяка Неделя”. На коя партия служи. Нека си чешат езиците. Според мен тя не дясна или лява, а кеворкова. Засега е подкарал всички подред „Иван Костов - мизантроп, виновник за бандитската приватизация, Симеон алчен до безскрупулност, демагог изневерил на монархическите принципи, Първанов и Станишев – герои на трансформирането на Промяната в подмяна и измяна, Яневщината като израз на хамелеонщина и въжеиграчество, Бойко Борисов централния персонаж  всред политиците - нестандартен политик...”. Това е оценка не моя, а на проф. Иван Славов в предговора на кеворковите  кеворкизми, книга която току що се появи. С тези оценки съм съгласен, отчасти. Не е ясно каква ще е съдбата на Бойко Борисов. Засега герой на „Всяка Неделя” са министрите Цветанов и Младенов, тях ги поощипва по малко. За Бойко Борисов засега нищо, нещата ще станат ясни накрая. Ако се вижда, че пада и на неговия политически ковчег Кеворк ще забие пирон и ще сложи цветя, ако ли не ще видим, ще гледаме... Ако ли не като се върне от Америка може и да му гостува. Тогава предаването ще бъде царско. Помните ли първото предаване за царя от Мадрид? Как го гони по стълбите да го пита. Пък после..

Засега събеседници по желание бяха големи имена - Стефан Данаилов, Жан Виденов, Димитър Бербатов, Георги Първанов, Борис Велчев, Стоянка Мутафова,  Маргарита Попова, певеца Орлин Павлов, Кристалина Георгиева. Чужденци няма, нито преки предавания от Америка, Русия, Китай. Пари няма, още веднаж да разберем разликата отпреди... И друга разлика има между сегашната и предишната „Всяка Неделя”. Кеворк не е с черни мустаци и коса. Полисял е и побелял. От годините ще да е....

Освен „Всяка Неделя” Кеворк има и страници по вестниците в които печата дописки, по няколко седмично, в които прави преглед на телевизионните програми. Уж за телевизия, а повече пише за политика. Сега когато е пак на екрана и води телевизионни рубрики, преценява другите телевизии ,няма ли конфликт на интереси?

Засега Кеворк е велик. В телевизиите господстват и други - Лора Крумова, Цветанка Ризова, Диана Найденова, Росен Петров, Димитър Цонев, Николай Бареков, Георги Коритаров, Юлиан Вучков, Сашо Диков и много  други. Я, колко много коментатори. Никой не е на нивото на Кеворк Кеворкян.

Едно време Кеворк делеше мегдан с Тома Томов, Иван Гарелов и Димитрий  Иванов. Сега тях ги няма. Няма как де се реши техния вечен спор, кой е по- най, кой е по велик. Не е ли време другите телевизии да се сетят  и организират конкуренция на Кеворк. Но засега това е положението. Гледаме телевизия по цял ден, а в неделя кеворковата „Всяка Неделя”.Ще видим до кога ще е така.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

                    

 

 

                                                                 ПАВЕЛ ПИСАРЕВ

в-к Земя, 06.12.12



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Телевизията- това са празни приказки на
10.12.2012 10:46
празни хорица, предназначени за празноглавци. Защото телевизията е библията на идиота.

А телевизионерът пък е кръстоска между курва, лайно и идиот.
цитирай
2. jelezov - Интересно е....
26.01.2013 16:26
Интересно е, на какво е кръстоска г. Апостолов - курва, лайно и идиот явно са недостатъчни за характеристиката на такава велика личност като нашия Апостолчо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325813
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930