Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 10:55 - НА БОРБА, ДАМИ И ГОСПОДА !
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 3039 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НА БОРБА, ДАМИ И ГОСПОДА !

 

Да се обръщаме един към друг и на партийни събрания с уважителното „дами и господа”, това излиза от разговора на Георги Първанов при неговата кандидат председателска обиколка за шеф на БСП в Стара Загора. Обсъждана е тази тема от него и стари партийни членове. Той бил предлагал това преди години, но не се приело, скастрили го дори отговорни партийни ръководители. Не му било дошло още времето

Това ме върна десетилетия назад, когато за две три години след Девети септември обращението  госпожо и господине постепенно изчезна заедно с кожените палта и дамските шапки, бомбетата и бе заменено с другарю и другарке, замяна придружена от появата на каскети, калпаци и шалове за жените. Но това време е отдавна минало, напомням го само за да потвърдя, че промените в бита и съзнанието вървят винаги ръка за ръка. Както се вижда първо в обществото, а след това и в партията. Така и сега, позабогатяха някой другари и другарки, поотъркаха се покрай НАТО и Евросъюза, около световния елит и им се ще да ги титулуват дами и господа.

Върви подготовката за поредния партиен конгрес. В неговият дневен ред е и избор на председател. Този път двама от кандидатите за поста председател - досегашния Сергей Станишев и миналия Георги Първанов обикалят партийните организации и водят борба всеки за своето избиране. Предстои среща на Първанов с партийния актив на София, след като вече посети десетина града.  И така двама господа водят борба за едно и също място. А на него би трябвало да бъде само един другар. Защото по цял свят все още в социалистическите партии  във вътрешно  партийните отношения е прието обръщението другари. Друг е въпросът за това, как социалистите се отнасят към господата и дамите избиратели.

Въпросът е част от по голям и  сложен въпрос. Как се отнасят социалистите към съвременния капитализъм, който вече няколко години е в сериозна криза. Даже френският президент Саркози заяви, че тази криза слага край на съвременния капитализъм, който от тук натам ще трябва да се развива по друг начин, имайки предвид намесата на държавата със сериозни регулиращи функции ограничаващи стихията на пазара. В програмата на БСП е записано, че партията се бори за преодоляване на капитализма. Но ръководителите на БСП досега не са се изказали по конкретно по този въпрос, още по малко двамата кандидати за председатели на БСП.  Те са кандидати за ръководители на лява социална партия, но засега не са се изказали по важни въпроси за продължителността на работния ден, за равнището на заплатите  и пенсиите, за нощният труд и правата на жените майки и заетите в трудовия процес деца и юноши, въобще за заплащането на труда, особено на тези, които с месеци не получават пари. Хората дори стачкуват и организират протести, манифестации, но кандидатите за ръководители на БСП пък и по принцип  ръководителите и активистите на лявата партия  не употребяват думи като стачка, експлоатация, ограбване на труда,  не дай си боже да нарекат някой конкретен предприемач грабител и изедник. Това за тях са старовремски приказки, а те са нови, други модерни социалисти.

 Георги Първанов, който е опитен политик, вижда пътя на БСП в нова коалиция с  центристки партии. Двамата кандидати се критикуват един друг, обявяват се за единствена алтернатива  на ГЕРБ и Бойко Борисов, но не са се изказали по основни въпроси. Кой са причините за сериозния отлив от БСП, за неколкократната загуба на различните избори? Направени ли са изводи от погрешния десен социалдемократически курс на партията? Как ще се преодолее кризата, как ще се защитят националните интереси в НАТО и Евросъюза, какви са позициите им към арабската пролет, към готвената война срещу Иран? Че и по-остри въпроси има. Какви са основните противоречия в нашето общество, сега, когато отдавна и окончателно се приключи със социализма. Има ли противоречия между собствениците и наемните работници, между богати и бедни, между националния капитал и чуждите монополи, какво е бъдещето на националната икономика и особено на земеделието, че даже и на българската нация която се топи.

Засега битката е между личности и техния антураж. Отстрани изглежда, че първенците на партията и обществото се борят за  власт, за кокала, а не за идеи и в защита на различни програми. Затова голяма част от партийните членове стоят  безразлични и гледат сеир. Подготвя се конгрес, който ангажирва вниманието не на хилядите партийни членове, а на малък брой активисти и делегати. Провеждат се партийни събрания, предстоят и партийни конференции, но гласуване няма. Двамата кандидати и техните представители вербуват делегати за конгреса, но не излагат своите програми, какво ще дам на партията, ако аз бъда избран. Не се приема предложението цялата партия да обсъди кандидатурите и програмите на кандидатите за председател и да гласува за техния избор, така както е в Европа, защото било вече късно. А защо не го предложихте своевременно?

Една дискусия на партийния актив и партийните членове около различни програми би била много полезна и затова добре е да има различни кандидати, обсъждане на различни идеи за политика и развитие на партията и обществото, една сериозна подготовка на бъдещите парламентарни избори. Но не, такова нещо няма, борбата е междуличностна. Кой печели от това? Няма никакво съмнение - печели ГЕРБ. Една година преди предстоящите парламентарни избори партията, която е основна опозиция на управляващите се разцепва и взаимно се обвинява и подозира в възможност за сътрудничество с ГЕРБ.

Не само това, БСП не се подготвя за бъдещите избори, замаяна от вътрешно партийни борби. Тя не дискутира  проблема с бъдещите си съюзници в парламента, не обсъжда кадровите си въпроси за издигане на ново поколение кандидати за народни представители, не обсъжда варианти на партийни предизборни програми. Конгресът и неговата подготовка не е етап в организиране на предстоящите парламентарни избори. И това пред лицето на политически съперник като ГЕРБ, който на парламентарните избори ще се яви с построена магистрала до Бургас и околовръстният път  край София, с ново метро в София, и с втори мост на Дунав, с пречиствателни станции в големи български градове.

Шансът на Сергей Станишев да бъде преизбран за партиен лидер е в традициите на БСП. Досега няма сменен председател на партията, ако той сам не е пожелал да напусне поста си. Шансът е в неговият предстоящ избор за председател на ПЕС. Шансът е в позициите, които заема и предстои да заяви. Сергей Станишев има реален шанс. Той трябва да осигури изход от кризата на европейските и българските социалисти, а това налага лява социална позиция на левите партии. Това налага и обновление на поколенията партийни кадри, попълването на редиците с ръководители от следпреходния период. Досега  Станишев не се е разделял с партийни кадри, но сега ще трябва да направи това.

Предстоящият конгрес на БСП е решителен не само за съдбата на БСП, но и за страната. Той трябва да изработи такава платформа на партията, която да осигури успех на парламентарните избори, връщане във властта и намиране на изход от кризата. Предстои нов етап от пътя на социалистите в Европа и България. Няма съмнение, че това е пътят на обновлението, на съчетаването на традициите с новите изисквания на времето. След неизбежното рухване на европейския съветски тип социализъм,  господстващ и в европейското международно комунистическо и работническо движение и задънената улица, до която стигна десния социаллиберализъм идва времето на ново олевяване, времето на социализма на ХХІ век. Това налага нови нюанси в оценката на миналия социализъм, на двадесетгодишния преходен период, разкриване на нови хоризонти пред социализма на вашето съвремие. Изисква нова енергия и нови импулси за социалистическата партия, за европейския социализъм.

                                                                                                             

  Павел Писарев
              в-к Земя, 29.03.2012




Гласувай:
2



1. sande - БСП не може никога да избяга от въпроса за проваления преход...
29.03.2012 11:24
И от отговорността. Ще се опитат сигурно да минат между капките. Но няма как.

Ще носят вечно клеймото на позора.

На една офицерска среща един офицер /о.з./ се обръща към бившите си колеги така:

Дами и господа, и вие бивши другари!!
цитирай
2. анонимен - Аз съм за информиран избор
29.03.2012 14:19
"Една дискусия на партийния актив и партийните членове около различни програми би била много полезна и затова добре е да има различни кандидати, обсъждане на различни идеи за политика и развитие на партията и обществото, една сериозна подготовка на бъдещите парламентарни избори."

Защо за операция докторът е длъжен да ме информира- иначе ще го осъдя, а за свой водач да оставя други да избират? Имам право на информация, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325747
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930