Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 09:41 - НУЖНА Е ПРЕДКОНГРЕСНА ДИСКУСИЯ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 2757 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НУЖНА Е ПРЕДКОНГРЕСНА ДИСКУСИЯ

 

    

До конгреса на БСП остават около три месеца. Но конгресната дискусия вече е започнала. Засега тя се води на тема кой до води бащината дружина. Бившият председател на БСП Георги Първанов и сегашният лидер на  партията Сергей Станишев обикалят телевизионните студия и пред погледите на изумените зрители социалисти и слисаните водещи  прилагат един на друг  партийни  предизборни хватки.

Единият критикува другия. Първанов твърди, че БСП не излъчва сила, че никога не е била с толкова малко депутати в парламента и с такова слабо представителство в местната власт, а Станишев препоръчва на Първанов да не се държи като Президент, защото вече не е и му напомня, че той е предложил варианта за мажоритарна част избрани депутати, поради което БСП е загубила последните парламентарни избори така силно. Вече е все едно на кой ред ще седне Първанов на конгреса, ясно е че той се стреми към председателската трибуна, макар че досега не е имало случай да не бъде преизбран действащ председател на партията, ако той сам не се оттегли.

Станишев  се обявява за успял политик, който е натрупал опит, а Първанов подчертава, че излиза от Президентството с висок рейтинг. Единият казва, че никога няма да се кандидатира за председателският пост сам, че му е достатъчно да бъде лидер и Димитър Благоев бил такъв без да заема пост в ръководството, а другият отговаря, че всеки може да участвува в избора за председател. И за да не остане съмнение за самочувствието му, Първанов става отново член на БСП не къде да е, а в организацията на родното място на Георги Димитров. Намека е повече от ясен.

Двамата лидери на българските социалисти трябва да спрат публичната си разправия. Разбира се двете течения, които те вече формираха в БСП, по активно или в прикрити форми ще съществуват докато един от тях не отпадне от актуалната политика. Въпросът е тяхната препирня да не нанася само вреда, а и да носи полза, да тласка БСП напред. Това може да стане само ако те се включат в мащабна принципна дискусия за развитието на партията и страната. За съжаление досега дискусията има само междуличностен характер, тя не е плодоносна. Тя не обединява, не извисява партията, а я разрушава.

Всъщност на Станишев председателският пост в БСП му е нужен, дори само за няколко месеца, докато го изберат за председател на  партията на европейските социалисти. Не върви да заеме това място дезавуиран от собствената си партия. А Първанов цели друго място, той сам заявява, че ще влезе в политическа битка с Бойко Борисов, той се вижда министър председател след година и половина, след парламентарните избори. Решение на въпроса ще дадат самите избори, БСП едва ли ще може да получи абсолютно мнозинство, ще се сглобява коалиция. А Първанов е     удобен за всякаква коалиция, той веднъж е правил с ДПС и НДСВ, значи пак може да направи с които партии се съгласят. Затова Станишев намеква, че той никога няма да направи коалиция с ГЕРБ т.е. Първанов би могъл да  пригоди такава, но без Бойко Борисов разбира се.

Както се вижда водачите на българските социалисти правят тънки сметки  главно за своето политическо бъдеще и не се стесняват да ги обявяват публично.

Но сега преди конгреса на БСП  е нужна друга дискусия. Анализ  на политиката на партията, на причините тя да загуби няколко избора подред, за европейски парламент, вътрешни парламентарни, президентски и местни избори. Вече две години този анализ не е направен задълбочено. На фона на световната икономическа криза, която тресе света и България вече три години, БСП най накрая трябва да обсъди резултатите от своя  десен социалдемократичен, социаллиберален курс, ще го следва ли или ще го промени.  В Европа този курс на Шрьодер и Блеър отдавна е провален. Пред европейската левица стои въпроса за нова лява политика, като изход от кризата и като основа за връщане във властта. За Сергей Станишев това е голям шанс, да изработи нова социална политика на основата на българската действителност, да предложи нова политика и нови лица тук в България,  а и на европейските социалисти .Георги Първанов поведе БСП по социаллиберален курс ,а Станишев го следваше неотклонно ,сега те двамата трябва да проведат дискусия за резултатите от него . Такава дискусия е нужна на левицата , а не спор кои да е председател на БСП

През последните двайсетина години през които БСП зае десни социалдемократически позиции, близо няколкостотин хиляди нейни традиционни избиратели престанаха да гласуват, или гласуват за други партии и личности. Не става и дума за връщане назад към миналото, когато се провали съветският тип социализъм и неговата идеология, но една лява социална, модерна, съвременна, социалистическа  политика би  привлякла избирателите на БСП към партията. Такава предлага лявото крило в партията. Това изисква прогресивно подоходно данъчно облагане или поне премахване на 10% данък на хората с най ниски доходи, рязко подобряване на детските надбавки, повишаване на най ниските заплати и пенсии, увеличаване на социалните разходи за образование, култура и здравеопазване. Средствата за това ще дойдат от прогресивно подоходно облагане и от еднократен данък” богатство,” които може да се въведе за най високите доходи и имущества натрупани последните 15-20 години, от пълната събираемост на данъците, митата и таксите в страната. Не е нужно пазара да е регулатор на обществото, нужен е регулатор на пазара. Така е в много европейски страни. Това сега се прави навсякъде по света.

БСП  недостатъчно потвърждава с политиката и риториката си, че е партия която си е поставила за цел преодоляването на капитализма. Нали това е записано в нейната програма. Позициите на БСП по този въпрос сега, когато целият капиталистически свят е обзет от системна криза е особено важна.  Политиката на европейската левица за реален контрол на държавата над финансовия капитал и бюджетният дефицит и особено въвеждането на данък върху финансовите транзакции  е терен по който може да се утвърди ролята на Сергей Станишев в националното и европейското развитие на съвременния социализъм. БСП се нуждае от нов реалистичен прочит, както на по далечното си минало, така и на двадесет годишния преход. Отъждествяването на фашизма с комунизма, на тоталитаризма със социализма, на прехода след  рухването на съветския тип социализъм  напълно с демокрацията, както се вижда е непродуктивно и исторически не вярно. Най малко демокрация в България има точно сега 20 години след прехода. На предстоящият конгрес това трябва да се каже ясно и високо.

Препирнята между Първанов и Станишев, която подменя необходимата общо партийна дискусия за характера на партията и нейните задачи е непродуктивна. Тя отблъсква симпатизантите на лявата идея и в крайна сметка подпомага Бойко Борисов да спечели следващите парламентарни избори. Ако БСП не получи абсолютно мнозинство или не бъде  внушителна сила, което да и позволи да състави коалиционно  правителство, партията ще изпадне в тежка продължителна криза.

Погрешно е да се смята че правителството на Бойко Борисов неизбежно и автоматично ще падне от власт, че ГЕРБ ще загуби непременно изборите. Вече са ясни недостатъците на това правителство, но и  неговите предимства. Непрофесионализъм,  злоупотреба с власт,  корупция, авторитарност, популизъм, използване на властта при провеждане на избори за подмяна на резултатите, липса на реформи, натиск върху съдебната система, ежедневието непрекъснато поднася примери за недъзите на управлението. Вече става невъзможно да се обясняват днешните провали с грешките на предишните управляващи.

Но никой не може да отрече умението на Бойко Борисов да общува с избирателите директно или чрез средствата за масова информация, способността му рязко и неочаквано да сменя позициите си когато се е убедил, че това е полезно за него, волята да се намесва в решаването на държавни въпроси от национален характер.

Борбата с ГЕРБ и Бойко Борисов не би трябвало да се води само на плацдарма на ежедневието и текущите събития,  колкото и да е полезна тази актуалност близка до живота на хората. Нужно е и да се разкрива пред различните слоеве на населението на страната и по панорамна перспектива от национален характер, да се сочи пътя на България  поне в близката действителност.

Предстоящият период е отговорен за бъдещето на БСП. На идващият и конгрес трябва да стане ясно тя за какво ще се бори, за задоволяване на честолюбието на своите  първенци или за защита на своята идеология и политика, за задоволяване на интересите на широките народни маси. От отговорите на тези въпроси ще зависи нейното представяне на следващите парламентарни избори. Тя трябва да ги спечели, ако ги загуби ще и станат много загуби подред и няма как повече те да се обявяват  за победи.

 

 

Павел Писарев

в-к Земя




Гласувай:
3



1. анонимен - Сигурен съм, Първанов не е агент на ДС
18.02.2012 10:26
Той изобщо не разбира от конспиративни операции и това го прави много наивен. Примерно- той не схвана употребяването на българските мед. сестри във войната с Кадафи. Масов СПИН преди тях не е имало и след тях няма в Либия. Те бяха натоварени като мулета да извършат престъпление и когато бяха разкрити Първанов се зае с освобождаването им като в замяна на съдействието предостави на САЩ бази. САЩ получиха двойна печалба- отърваха се да не бъдат дискедитирани за прилагане на биологическо оръжие и постигнаха повече от СССР като сложиха бази в България. Толкова наивен няма да се справи с единоборството на водачите.
цитирай
2. анонимен - Алтарнатива ли е Янаки Стоилов?
18.02.2012 10:41
Той ми харесва, но не зная дали е с организационния опит на Президент и Премиер. Мисля, че ако трябва да избирам ще се държа както по изследванията- Първанов е по- улегнал, по- достолепен (вметка- ей- колко непредставителен беше Ж.Желев, ама, нейсе). Станишев младее и успява хем да лавира, хем да постоянства. В края на краищата, ще пратим на Конференцията избранници които на място ще решат, но като че ли Станишев ми е по- близо, ако че и той има кусури.
цитирай
3. orlivanov - Янаки Стоилов-Председател,това е!
18.02.2012 11:31
Ако Станишев или Първанов останат начело на БСП или някой техен "мутант"партията пропада,хората са вече отвратени от тях,стига им толкова!?И да се засрамят,БСП губи електорат,партията се разцепва и върви съм самоунищожение в услуга на ББорисов!!!Я.Стоилов е равноотдалечен от двамата и Партията ще го приеме като лидер,какво значи орган.опит,нима е само Янаки в тази партия,нима само той ще ръководи Партията и държавата!?
цитирай
4. анонимен - Моето скромно мнение е,
19.02.2012 12:31
че единствено достойна за Председател на БСП в положението, което тя е сега е само Мая Манолова.
ИМА ДАР СЛОВО, ЖИЗНЕН ОПИТ, СТРЪВ И НЕОБХОДИМАТА ЗАХАПКА И ОЩЕ РЕД ДАДЕНОСТИ И ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗТЕГЛИ ПАРТИЯТА ОТ БЛАТОТО, В КОЕТО ТЯ БЕЗПРОБЛЕМНО ЖИВУРКА ОТ ГОДИНИ.
цитирай
5. анонимен - mnenie
08.03.2012 20:44
Tia prikazkata si e kazala - dvama se biat, treti pecheli, neka da e Ianaki Stoilov!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325901
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930