Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2011 16:27 - ШАНСОВЕТЕ НА КАЛФИН
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 2235 Коментари: 2 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ШАНСОВЕТЕ НА КАЛФИН

 

 

 

Засега в кампанията на президентските избори промени няма. Все още борбата е Калфин срещу ГЕРБ. На кандидата на БСП се противопоставя неидентифициран обект. Той се олицетворява от Бойко Борисов и се представя на избирателите във вид на нова спортна зала, на пречиствателни станции по морето и  нови километри магистрали. Уж няма кандидат на ГЕРБ за президент, а  този въображаем претендент не слиза от телевизионните екрани. Другите кандидати са без значение, те работят за лична слава и удовлетворение.

            Но и в двубоя между двете основни партии промени в съотношението на силите няма. Ако в края на зимата разликата между БСП и ГЕРБ беше намалена и стигна до към  6-8% то сега е около  9-10%. Ако може да се вярва на социологическите агенции, които са капиталистически предприятия за печалба, най-добрите съвременни рекламни агенции, които предсказват според заплащането. Пределът на БСП според тези прогнози е около един милион избиратели, а на ГЕРБ  около 1,5 колкото бяха на последните парламентарни избори. Даже и с гласовете на ДПС ако се стигне до споразумение каквото засега няма, това не е достатъчно за успех. Затова засега Калфин заявява, че ще стигне до балотаж, а от ГЕРБ потвърждават, че БСП им е основният противник. Другите кандидати и партии играят за загряване, правят поредната тренировка за парламентарни избори, надяват се да спечелят реална аванта на местните избори, кметски  и съветнически места, което никак не е малко.

Ивайло Калфин има всичките интелектуални, морални и политически качества да бъде успешен президент. Но това не е достатъчно. Той трябва да покаже и качества, които му позволят да завоюва това место в обществената и държавна йерархия. Това са различни неща. Кандидатът за президент трябва да има програма за нова политика, да бъде силен оратор с ореол, трибун, да бъде популярен сред масите, да излъчва енергия  и да бъде като магнит. Всичко това се  придобива  или усъвършенства  в хода на избирателната кампания. Само не и политическата платформа. Нея  я изработва самият кандидат и неговият екип, той трябва да я обяви, разпространи и наложи в съзнанието на избирателите. Тя е която ще му пусне бюлетините в урните ще го окачи с ореола на  народен избраник.

В никакъв случай кандидатът за президент не може да се яви на предизборната сцена като продължител на програмата на предишният, досегашен президент. Това е пагубно. Нови времена, нова политика, нов президент. Това е положението. На България не предстои да влезе в Европейската Общност. Тя е вече там  вече близо пет години. В сегашната  избирателна кампания основният въпрос е какво получи България от европейската интеграция, превръща ли се тя в европейска държава, какво пречи на този процес и защо резултатите са незадоволителни. Позицията на Калфин по този въпрос трябва да бъде не само аналитична, но и критична. Ако той не разкрие пред българите нови хоризонти на европеизъм  и пътищата към тях, то защо да става президент?

От него се очаква разбира се критика на политиката на ГЕРБ. Бойко Борисов непрекъснато се хвали  какви големи резултати има неговото правителство, но той не отговаря на въпроса защо България не може да излезе от кризата, защо продължаваме да сме най бедната страна в Европа, най неуредената, защо българите продължават панически да бягат от родината си и търсят препитание в чужбина. Правителството продължава да се хвали колко пари изпращат емигрантите в страната, вместо да го е срам, че българите са принудени да работят в чужбина и да създават материални богатства ползуващи други общества и страни. Ако икономическите емигранти на България се завърнат в страната, то безработицата ще достигне около 30%, една трета от работната сила на България не може да намери приложение в страната си.

Калфин и по въпросите на вътрешната политика не може в своята бъдеща програма да апелира за продължаване на политиката на тройната коалиция. Как ще говори за нейното повторение, когато тя вече беше отхвърлена от избирателите? Калфин не е кандидат на тройната коалиция, тя е отминал етап на нашето развитие и няма да се повтори, нито е нужно или възможно това да стане. Повече от очевидно е, че Калфин може да разчита на успех, само ако провъзгласи нова програма за развитието на България, програма за след преходния период, която да въоръжи  политически следпреходният елит на страната. Тази програма трябва да посочи нови пътища на българската левица,  които да я изведат от задънената улица на либерализма и десния центризъм. Ще има ли качествата, силите за това кандидатът на левицата или ще се ограничи в досегашните виждания на официалното българско ляво? Или ново мислене и успех, или тъпчене на старото идейно и политическо пространство, това е дилемата на кандидата на БСП.

Светът, Европа са  обхванати от криза. От нея засега излизане няма. САЩ, които са лидери на световното развитие не могат да  приключат огромния дефицит в който страната се намира. Основните страни на Евросъюза  Англия, Германия, Франция са изправени пред тежки проблеми. Столицата на Англия беше обхваната от граждански вълнения, стотици хиляди коли, витрини, са разбити и ограбени,  опожарени. Това едва ли е дело само на престъпници и вандали както се опитват да представят нещата управляващите. Обществената система на Запад е в криза, тя предизвиква непрекъснато сътресения в най големите и богати държави. Тресат се могъщи икономики, заплашена е стабилността на основни световни валути.

В тази обстановка европейската, световната левица няма свои идеи за разрешаване на кризата. Парадоксално, но в обстановка на упадък на десницата и нейната политика  в условията на световна икономическа, социална и политическа криза   левицата не бележи подем  и успехи. Българската левица също не блести нито с нови програми нито с нови личности. Ето в тази обстановка Калфин иска да спечели президентските  избори. Това може да стане само ако той като кандидат излезе пред обществото с нови оригинални идеи за българското бъдеще, за развитие на страната. Той има всичките шансове за успех. Неговият вероятен опонент от ГЕРБ засега се сочи в лицето на Росен Плевенлиев, който се налага на обществото като експерт. Но бъдещият президент на България няма да строи магистрали и пречиствателни станции, нито ще ръководи усвояването на еврофондовете. Той ще трябва да дава визия, насоки на общественото развитие. В това отношение Калфин като кандидат е в много по добра позиция . От него, от неговия екип зависи тя да бъде реализирана. Това налага максимум самостоятелност в  разработване на предизборната платформа на кандидата на левицата.

Предстоят не само президентски, но и местни избори.  Двете избирателни кампании трябва да се слеят, да се допълват. Калфин като кандидат на левицата би трябвало да подпомогне изборът на левите листи по места, въпреки че те ще имат широка гама от партийни разцветки. В това е и залогът - той като кандидат за президент да получи възможно най широка подкрепа от други неориентирани към левицата избиратели.

Предстоящите избори едва ли ще станат повод за предсрочни парламентарни избори, но те ще са верен сигнал за разположение на политическите сили в страната. Един неуспех   на БСП на президентските и местните избори ще поставят партийното ръководство пред изпитания. Засега след шумния и успешен събор на партията на Бузлуджа няма особено раздвижване  на членовете и симпатизантите на левицата . Очевидно нещата са в подготвителна фаза. Но идва времето на решителната борба.

 

 

 

Павел Писарев
в-к Земя, 22.08.11




Гласувай:
1



1. josarian - Ех, другарю Писарев,
04.09.2011 09:57
Пак някакви победи ви се привиждат на вас, комунистите. Още не сте се примирили, че сте аут от живота на България и българите?
цитирай
2. анонимен - не-комунист
14.09.2011 10:56
пиша "не", а не "анти", защото никога не съм бил и няма да бъда. Нямам нищо против
заблудените хорица, които доживяват старините си с дементната си вяра в партията "майка" вместо в Бог. То си е за тях и има кой да ги съди. Да не говорим, че броят им се стопи наполовина, ако не и повече през последните двадесет години. Вашият твърд електорат. Не разбирам обаче тъпото упорство на комунистите, вкопчили се във властта и бизнеса с всички възможни средства и си въобразяват, че са вечни. Онези комунисти, които разчитат на лъжи и манипулации и се опитват да покварят и младото поколение. Виждате се, другарчета, прозирате както и да сте се дегизирали! И като не се засрамихте досега и не си тръгнахте доброволно с оцапаните си с кръв ръце, умове и сърца, ще ви теглим един голям ... ШУТ, но не седесарски, гербов или друг както на вас ви се иска, че после да ревете и да се правите на репресирани. Вие всичко омърсихте, навсякъде проникнахте, само не и в душите на обикновените и честни хора, които вие и креатурите ви смятате за "лузъри" . Ще ви изхвърлим веднъж завинаги в бездната на пълното забвение и безвластие, а вие най-много от това се страхувате, нали? Ако остане спомен за вас, той ще е за черното ви минало и престъпната ви власт. Няма да го направим с кръв, насилие и лукавство както вие винаги сте го правили. Ще видите КАК.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325845
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930