Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 21:56 - СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 1227 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 23.12.2010 22:03


СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА

 

      

Такъв конкурс в България още няма. Но вероятно ще се наложи да се обяви. Скандалът Румяна Желева,скандалът Ана – Мария Борисова, скандалът в здравеопазването за закриване на болници, скандалът в  родилното отделение на болницата в Горна Оряховица , скандала с опитите да се закрие БАН ,  скандала с българското кино ,скандалите който министър Дянков предизвиква всяка седмица по повод коледните добавки на пенсионери и служители , преди това скандала с списъци на журналисти от средствата за масова информация сътрудници на службите и сега скандала с досиетата на дипломатите . Общественото мнение се тресе ,границата на търпимост на обществото към безпокойство  и безпорядък наближава. Възможностите да се управлява страната  като периодично се разтърсва със скандали не са безгранични.

Публикуването на данни засягащи принадлежноста на дипломати и особено посланици към службите на ДС  и Военото разузнаване заема важно място в тази поредица. Едно ,поразяват мащабите , засегнати са 150 служители на българската дипломация , много висок процент от целия кдрови състав на българската дипломация . И.второ  прави впечатление остротата на реакция на власта ,на министър председателя и министъра на външните работи ,на правителствените и обществени пропагандни средства. Министърът на външните работи го е срам от действителноста в неговото министерство и нямал думи  за да реагира , а минисътр председателя като първа реакция изгони двама държавни служители, едният от които бе професионална основа на важно  министерство и вероятно го махнаха, защото разбира нещата по вече от министъра си.

Официалната теза на  правителството е, че  е накърнено доверието на партньорите на България  от Евросъюза  към нашата външна политика. Нещата се преекспонират, реакцията на правителството  като мащаби надхвърля значимоста на проблема. Тези дипломати,  които имат в служебните си досиета това петно ,сътрудник на специалните служби, трябва да се отзоват. Решението е взето ангро ,без да се прави преценка за всеки конкретен случай  щатен служител ,офицер  или сътрудник ,без да се държи сметка седмици ,месеци години ли е бил дадения дипломат в тази си двойна битност. Наистина става въпрос буквално за месеци, защото изминаха вече 20 години  и ако един дипломат е започнал кариерата си 30 годишен и е заминал след първите си пет, десет години служба в министерството,  то той не е могъл да бъде  дълго време на задгранична служба като дипломат –разузнавач преди да дойде историческата дата 10 ноември 1989година. А на някой от засегнатите са оставали буквално месеци за да приключат мандата си или дори да се пенсионират. Тогава защо тази припряност. Нито министерството може да прибере в своите канцеларий бързо 150 служители ,нито може да подбере толкова и изпрати на задгранична работа която да бъде ефективна. Внушаваните мисли че с тази акция ще се помогне за подмладяване на кадровия състав  на дипломацията са спекулативни.

Но и това не може да бъде главен аргумент. Държавата тогава е била такава каквато е била, нейните представители дипломати ,министри ,президенти ,премиери са приемани на най високо равнище от папата до  ,Митеран иШирак , от мадам Тачър до Тони Блеър , от Вили Брандт до Шрьодер . Нашите дипломати  са били представители на държавата .Режимите могат да се сменят, но държавите остават.

Въпросът е защо сега, 20 години след промените този въпрос се поставя с такава сила и звучност  и още колко години или десетилетие този проблем ще трови обществото. Няма ли край  на тази практика. Верно е че след Девети септември се постъпи жестоко с някой от представителите на предишния режим ,но дори и тогава 20 години след  това въпросът за миналото отиде в историята. Знакови имена на обществото- Дора Габе , Елисавета Багряна ,Дечко Узунов , Атанас Далчев , Стефан Гечев , Станислав Балан ,  Михайл Арнаудов ,Димо Казасов и десетки други между  тяхq приятели   на Цар Борис  и въвлечени в действията на предишните правителства бяха интегрирани в новата държава. Бай Дечко Узунов ми е разказвал как в края на 30те години той и Багряна били изпратени н Гърция като първата след войната делегация на културни дейци. Преди да заминат го посетил представител на генералния щаб и го помолил да направи скица на разположението на укрепената линия Метаксас, когато с влак преминават през нея ,редът на окопите и бункерите, отверстията за дула и т.н. „Направих казва смеейки се бай Дечко ,Лиза стоеше до затворената врата на купето за да не влезе някой, а аз сицирах каквото можах.”. Когато умира Георги Димитров Вълко Червенков го вика с Руска Маринова да направят подсмъртна маска на вожда , но Маринова казава че не може за една нощ да я направи „.Защо бе Руске казал бай Дечко ,на Царя как я направехме за една нощ”?.  Е ,и?  А сега в списъка на сътрудниците на ДС бе оповестена Вера Мутафчиева, именита писателка и учен историк от международна класа ,дъщеря на големия учен професор Петър Мутафчиев. Тя пречка на демокрацията ли беше?Много списъци бяха публикувани ,е и какво. Това е свидетелство, че новата демокрация и нейните правителства не се чувстват силни за да  пробщат такива личности,  жалко признание  че не могат да погълнат и абсорбират действителноста на предишна България. Става ясно, че тази лустрация не зависимо от степента и  дълбочината и, е или по внушение от вън от държави и среди които искат България да не бъде конкурентна в международното общуване, или се прави под вътрешен натиск по принципа стани ти та да седна аз. За това се създава този митичен образ на комунистическата опасност И сега ли още ви е страх от комунизма господа, от комунизма който никъде не се е състоял , и който не вие победхте. Не виждате ли че вашите съветници и опекуни от вън и от вътре не ви дават полезни съвети . Не става дума да не се търси отговорност за престъпления против човека или съвеста , такива в 99% от оповестените случай няма . Ако има нека съдът си каже думата. Освен това този процес не е от международна гледна точка двустранен, кой е наложил на България такъв режим ,когато в нито една западна страна не се взеха мерки от такъв характер? От изнесеното в Уикилийкс, става ясно че България е била системно обект на действия на разузнавателни служби на една страна, защо правителството не повдигне въпроса за защита на нарушения суверенитет на страната.

Изнасянето на дани които компроментират наши дипломати  и унижаването на тяхното достойнство  е въпрос на абсолютно  морално и политическо своеволие. То разбира се  е облечено в закон предложен от БСП или най малкото приет  и от БСП. Толкова по зле за г-н Станишев и неговите колеги, но те са вън от историческата перспектива . Обаче как постъпва ръководството на ГЕРБ иправителството не предполагат ли те че след 20 години на основата на този прецедент някои може да потърси отговорност от служителите на ДАНС и днешното разузнаване за анти национално поведение ако не дай боже някакви сили решат така тогава Койзнае,може би, Б.Б ,той знае всичко ,защото малко знае

И в същото време  един от последните скандални мехури се спука. Бебето било мъртво. Но скандалът с изложението което направи г-н министъра на вътрешните работи   не е приключил. Какво ще прави той сега ,може би ще влезе в ролята на акушер гинеколог и неантолог и ще направи ново научно съобщение в народното събрание . Ще бъде интересно. И другите балони се спукаха. Какво стана след избухването на скандалите които посочихме в началото на тази дописка. Те донесоха ли коледни надбавки на пенсионерите ,бонуси на служителите ,  подобриха здравеопазването, доведоха до подем науката и образованието ,осигуриха нови български филми? Не, те само донесоха напрежение в обществото  подействаха му деструктивно. Както се вижда въпреки всичките тези скандали министри на Франция и Германия депозираха писмо да се отложи влизането на България в Шенген. Значи скандалите не помагат на България да се движи наред.

Въпросите на миналото трябва най после да бъдат снети от дневния ред на поли тиците и да бъдат оставени на историята  ,науката , изкуствата и литературата. Актуални са проблемите на днешния ден и на бъдещето. Идват  избори. Президентски и за местни органи за власт,а след тях и парламентарни. Всички  анкети сочат че влиянието на ГЕРБ се срива и ще се срива още. Влиянието на БСП се увеличава ,но минимално  и тенденцията не показва възможност левицата да бъде организатор на ново мнозинство. Нито сегашното парламентарно мнозинство, нито предишното имат шанс да се възпроизведат. На България ще са нужни нови политически комбинации. За сега те трудно могат да бъдат пердугадени. Няма нови идей за политическото бъдеще на  България.. Скандалите които се предизвикват някой и съзнателно за отвличане на вниманието ,не са производителни , те не решават тежките проблеми на страната която продължава да тъне в бедност , провлачване на кризата и нейните последици, продължава да бъде заплашвана от корупция и неефикасно правосъдие.

 

                                                                      Павел Писарев

       

В-к „Земя”

23 Ноември 2010   

     

 

 



Тагове:   скандалът,   годината,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - даааа
23.12.2010 22:27
да оставим другарите на мира, нали? малко са доносничили, малко са поубивали (Георги Марков, убит от агент на 1-во главн, ама карай), малко са "снасяли" на КГБ, ама такова беше времето)))
ех, другарю Писарев, до там ли ви докара Партията-майка, да пускате пасквилите си и в блог.бг)))
ако не беше тъжно, щеше да е смешно)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325741
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930